Uniós pénzek: Navracsics Tibor pontos számokról beszélt – kétmilliárd eurót hívhat le Magyarország

Hírek
Brüsszel kifogyott a kérdésekből, hamarosan megnyílhatnak az uniós források Magyarország előtt.

Úgy tűnik, hogy a közeljövőben az Európai Bizottság nyugtázza a kormány válaszait az igazságügyi reformcsomag esetében – erről is beszélt Navracsics Tibor hétfőn az országgyűlés gazdasági bizottsága előtt

A területfejlesztési miniszter a szokásos éves meghallgatásán jelent meg. Az Atv.hu tudósítása szerint azt is ismertette, hogy mivel új kérdéseket Magyarország nem kapott, bíznak abban, hogy Brüsszel hamarosan biztosítja a hozzáférést is az EU-s forrásokhoz.

Felidézte, hogy december 8-án az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin, az Európai Bizottság javaslatára jóváhagyta a magyar 3,9 milliárdos helyreállítási hitel tervet és a közel 1 milliárdos RePowerEU előleg folyósítását. Erről részletesen ebben a cikkben számoltunk be.

Fotó: Shutterstock

Navracsics Tibor arra is kitért, hogy mi a folyamata az uniós pénzek megérkezésének. Úgy fogalmazott, hogy abban a pillanatban, hogy az Európai Bizottság nyugtázta a magyar teljesítéseket, elküldik a számlákat Brüsszelbe.

A 2021-2027-es EU-s költségvetésből a kohéziós pénzekből 22 ezer milliárd forint jár Magyarországnak. Ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a magyar állam még több mint 2 milliárd eurót hívhat le az előző, tehát a 2014-2021-es uniós pénzügyi ciklus terhére. Jelenleg 95 százalékos a felhasználás szintje, a cél, hogy a százszázalékos lehívás közelébe érjen a mutató. Eddig összesen 52 ezer projekt valósult meg uniós forrásokból.

A tárcavezető kitért arra a vállalására, amely szerint forrásvesztés nélkül szerzi majd meg az uniós helyreállítási és kohéziós forrásokat. Szerinte mindezt teljesítette, hiszen 2022 decemberében az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottsággal aláírták mind a partnerségi, mind a helyreállítási uniós források vissza nem térítendő részéről is a megállapodást Brüsszelben. Csakhogy a tárgyalások folytatódtak, mert a tényleges folyósításhoz további egyeztetésekre volt szükség, elsősorban a jogállamisági, kondicionalitási eljárás következtében.

Navracsics Tibor ezt a folyamatot köntörfalazás nélkül kommentálta. „Nagyon nehéz tárgyalni a Bizottsággal, mert a saját egzisztenciális félelmei miatt retteg a magyar kormánnyal a megállapodástól. Az európai parlamenti választásokhoz közeledve a Bizottság és a tárgyalások a politika túszává válnak” – mutatott rá.

A cikk itt található vg.hu

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink