Uniós oltalmat kapott Hegykő különlegessége

Hírek Figyelo.hu

A Hegykői petrezselyemgyökér elnevezést az Európai Bizottság uniós oltalomban részesítette. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így már 70-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 22 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén – számolt be a kormany.hu.

A Hegykői petrezselyemgyökér termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez, Hegykő és Fertőhomok településekhez köthető.

A Hegykői petrezselyemgyökér erőteljesen fűszeres íze és illata a Fertő-tó vidékére jellemző hűvös, csapadékos időjárásnak és az ennek következtében elhúzódó tenyészidőnek köszönhetően alakul ki.

Mint írták, az üledékes, laza homoktalaj és a bakhátas művelés sima, elágazásmentes gyökérformát eredményez. A zamatos „Hegykői petrezselyemgyökér„ kiváló fűszerezője a magyar konyha ikonikus húslevesének.

A földrajzi árujelzők használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet.

Egy 2020 januárjában közzétett statisztikai elemzés szerint a teljes uniós élelmiszer- és italexport több mint 15 százalékát a földrajzi árujelzős termékek értékesítése teszi ki, amelyek eladási ára magasabb az ezzel nem rendelkező készítményekénél.

A Földrajzi Árujelzők Program keretében további 15 új földrajzi árujelző uniós oltalmi eljárása van folyamatban. A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el a www.gi.gov.hu honlapon – írja közleményében a minisztérium.

.

(Borítókép: Som Brigitta a Hegykői Zöldség Kft. képviselője és a Vidék Minősége védjegy hálózat élelmiszer szektorának vezetője. A területen érvényesülő főbb talajképző tényező tehát az üledéklerakódás és láposodás, a rétitalaj-képződés, sófelhalmozódás-szikesedés. Ez a gyakorlatban egy szürkés tónusú, a tófenékből származó temérdek üledéket, durva homokot is tartalmazó könnyen művelhető, mégis jó vízháztartású talaj, amely zöldségtermesztésre különösen alkalmas. Termesztésük egyik jeles képviselője és a mintegy két évszázados hagyomány folytatója Hegykőn Brigitta édesapja, Som János (b). 2020.07.22. Hegykő. (Nagy Gábor, Kisalföld)

További híreink