Uniós oltalmat kapott a szegedi halászlé legfontosabb alapeleme

Hírek Figyelo.hu
A filézett szegedi tükörponty 2011 óta viseli a „Hagyományok-Ízek-Régiók” védjegyet, rendkívül kedvelt a vendéglátók és a fogyasztók körében és elengedhetetlen alapanyaga a híres Szegedi Halászlének.

Az Európai Bizottság szeptember 8-án kihirdetett rendeletével a „Szegedi tükörponty” védett elnevezés lett az EU-ban. Ez a korábban már bejegyzett „Szilvásváradi pisztráng”, Akasztói szikiponty” és „Balatoni hal” után a negyedik magyar édesvízi hal elnevezés, amely uniós oltalmat nyert, hozzájárulva a halfogyasztás népszerűsítéséhez — írja a kormany.hu.

A „Szegedi tükörponty” oltalom alatt álló földrajzi jelzés a Szegedi tükrös ponty államilag elismert pontyfajtából tenyésztett élő halra, illetve annak húsára vonatkozik.

Tenyészterülete Szeged városától északra található Fehér-tóra, mint a Dél-Alföld természetes vízgyűjtő medencéjére épülő, 2000 ha területű, 141 tóból álló összefüggő halastórendszer.

A „Szegedi tükörponty” hasi oldala sárga, pikkelyzete hátsoros tükrös. A húsa vöröses színű, omlós, magas fehérjetartalmú, zsírszegény és ízletes. Ezek a sajátos tulajdonságok az egyedileg kitenyésztett tájfajtának, a környezeti adottságoknak és a szikes termőhelyhez igazított tartási körülményeknek köszönhetők.

Uniós oltalom alatt a balatoni halak

(Borítókép: Kressl – Wikimedia Commons CC-BY)

További híreink