Uniós irányelv veszélyezteti a gyógyászati segédeszközt forgalmazók képzését

Hírek
Évekre ellehetetlenülhet vagy akár meg is szűnhet a gyógyászati segédeszközt (gyse) forgalmazók képzése egy uniós irányelv miatt - írta  a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) csütörtökön MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írták, az Európai Unió szakmai képesítések elismeréséről szóló irányelve szerint a tagországokban egységesíteni és harmonizálni kell egyes szakmák képzését, de jelenleg Magyarországon kívül sehol sincs önálló képzése a gyógyászati segédeszközöket értékesítő egészségügyi szakembereknek.

Az irányelv miatt most mégis a magyar kormányon van a nyomás​

A közlemény idézi Margitai Barnabást, a szövetség elnökét, aki kifejti, hogy Magyarország évtizedekkel ezelőtt külön szabályozó rendszert alkotott az orvostechnikai és a nem orvostechnikai, de ápolási eszközként használható termékkör támogatására és speciális forgalmazási feltételére. Ennek részeként indult 1999-ben a gyógyászati segédeszköz forgalmazó OKJ-s képzés annak érdekében, hogy a betegek szakértői segítséget kaphassanak a forgalomban lévő több tízezer gyógyászati segédeszközt használatához.

Úgy látják, az irányelv miatt most mégis a magyar kormányon van a nyomás, hogy csökkentse ezeket a speciális képzéseket, mivel ezeket nehéz megfeleltetni az EU-tagországok lényegesen kevesebb számú képzéseivel. Hozzátette: mindez azért probléma, mert egyre nagyobb az igény a gyógyászati segédeszközökre és arra a speciális szaktudásra, amit kizárólag ezzel a képzéssel lehet elsajátítani.

Szükség van a szakemberekre

Felidézik, hogy Magyarországon több mint egymillió ember szorul – időszakosan vagy állandóan – gyógyászati segédeszközre a mindennapi élete során, és az igény egyre nő ezekre a speciális eszközökre. Szintén a képzés megtartása mellett szól, hogy a tb-támogatás nélkül beszerezhető termékek egyre korszerűbbek, és ahhoz hogy ezeket a lakosság megfelelően tudja használni, olyan szakembereket kell oktatni, akik ismerik ezeket az innovatív, modern gyógyeszközöket – írják.

Magyarországon jogszabály alapján gyógyászati segédeszközt csak gyse-szaküzlet vagy patika forgalmazhat, azonban forgalmazó csak az lehet, aki elvégezte az ez irányú OKJ-s képzést. A szakképzéseken az utóbbi két évtizedben mintegy kétezer szakember vizsgázott, és a FESZ továbbképzésein évente több száz szakdolgozó vesz részt és szerez a működési nyilvántartáshoz szükséges továbbképzési pontokat – olvasható a közleményben. 

 

Borítókép: macrovector, Freepik

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink