Ukrán válság: szakadnak a bankrészvények 

Hírek D. GY.
A további szankcióktól való aggodalom miatt zuhannak az orosz és az európai bankpapírok.  

A nagyobb orosz kitettséggel rendelkező pénzintézeti szektor papírjain eladási hullám söpört végig a délelőtti kereskedelemben csütörtökön.

Az ágazat befektetői attól tartanak, hogy Oroszország ukrajnai inváziója nyomán egyre súlyosabb szankciókat vezet be a nyugat.

Az orosz lakossági bankbetétek 30 százalékát kezelő Szberbank (amelynél minden második orosz állampolgárnak van számlája) árfolyama több mint 50 százalékkal zuhant. Az osztrák Raiffeisen, amely nyereségének egyharmadát az orosz piacon realizálja csaknem 17 százalékkal szakadt be, az olasz UniCredit és a francia Société Générale a szektorátlagnál jobban esett, 8,8, illetve 8,3 százalékkal. A Stoxx Europe 600 Bank mutató 6 százalékkal mérséklődött.

A Raiffeisen közleménye szerint “a végsőkig bíztunk abban, hogy a helyzet diplomáciai úton rendeződik, ugyanakkor felkészültünk mindenféle szcenárióra, beleértve a katonai konfliktust is”. A pénzintézet szerint orosz és ukrán leánybankjaik tőkehelyzete megfelelő, felkészültek arra, hogy a betétesek kivonják pénzüket. Közölték, hogy számítanak a további szankciókra, de feltételezik, hogy ezek célzottak lesznek, nem érintenek magánszemélyeket és a konfliktusban nem részt vevő vállalatokat”.

Az OTP részvényeit hatalmas zuhanás után felfüggesztették a budapesti tőzsdén, az újranyitás után 12 százalékos mínuszban állt a papír.

(Borítókép: Bankjegykiadó automata előtt állnak sorban emberek a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben 2022. február 24-én. (MTI/AP/Vadim Ghirda)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink