Ukrajnát segítő nemzetközi logisztikai központ Romániában

Hírek Moszkovits János

Az Európai Unió humanitárius segélyközpontot alakít ki Romániában, amely begyűjti az EU tagállamaiból érkező segélycsomagokat és eljuttattja azokba az ukrajnai régiókba, ahol a legnagyobb szükség van a támogatásra

– jelentette ki Bukarestben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Hozzátette: a válsághelyzetben összeghangolt munkára van szükség, a segélyközpont tevékenységét az ENSZ, az Amerikai Egyesült Államok és civil szervezetek is támogatják majd.

Az EB elnökének vendéglátója, Klaus Iohannis román államfő elmondta:

már zajlanak a munkálatok, hogy mielőbb elinduljon a nemzetközi központ tevékenysége, remélik mihamarabb működőképes lesz.

Von der Leyen a román elnökkel egyeztetett az Ukrajnát ért orosz támadás fejleményeiről és a háború elől menekülők segítéséről. Iohannis szerint véget kell vetni az Európai Unió orosz gáztól való függőségének. Azt mondta: az EB elnöke tájékoztatta őt az EU energetikai biztonságának növelése érdekében tett erőfeszítésekről. Iohannis hangsúlyozta, továbbra is támogatni kell a cseppfolyósított földgáz importját, a megújuló energiaforrásokba és a polgári nukleáris ágazatba történő jelentős beruházásokat.

Kifejtette: szükség van egy rövid távú megközelítésre az unió valamennyi tagállama energiaellátásának biztosításához. Ugyanakkor középtávú megközelítésre is szükség van annak érdekében, hogy ne legyen árrobbanás az energetikai piacon, és hogy az árak ne fojtsák meg európai, illetve a román gazdaságot. Egy későbbi fázisban pedig egyértelmű, hogy az Európai Unió orosz gáztól való függőségének véget kell vetni! – jelentette ki Iohannis.

 

Címlapkép: Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas / AFP

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink