Újraválasztotta miniszterelnöknek Orbán Viktort a Parlament

Hírek H. Z.
Százharminchárom igen szavazattal, huszonhét nem ellenében ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort a parlament hétfőn.

A kormányfő a megválasztását és az eskütételt követő beszédében azt mondta, a 2020-as évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk kora lesz.

Kiújulhatnak fenyegető járványok, a gazdaság visszaesése mélyülhet, felerősödhet a migráció, mindeközben pedig egy elhúzódó háború zajlik a szomszédunkban – sorolta a veszélyeket az újraválasztott miniszterelnök. Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban megismételte: Magyarország az európai egység érdekében nem akadályozza meg a szankciókat mindaddig, amíg azok nem lépik át a magyar gazdaság önvédelmének vörös vonalát, vagyis nem veszélyeztetik hazánk energiabiztonságát. Megerősítette azt is, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból, ami viszont nem lesz könnyű, mert óriási a nemzetközi nyomás. A magyar kormány célja az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése. Sürgető feladatnak nevezte egyúttal a magyar honvédség mielőbbi megerősítését.

Kormánya európai uniós politikájáról szólva Orbán Viktor világossá tette: Magyarország az EU tagja, és érdekünk, hogy az előttünk álló évtizedben az is maradjon.

Igaz – tette hozzá –, hogy Brüsszel a tagállami szuverenitás visszaszorítására törekszik, az európai egyesült államokat akarja felépíteni. Magyarország azonban kitart olyan lényegi kérdések mellett, mint a határvédelem és a családok védelme.

Gazdasági helyzetértékelésében a miniszterelnök azt mondta: a járvány után a háborúval a világgazdaság újabb sokkot kapott, s ebben a helyzetben a magyar kabinet több korábbi stratégiai döntése is felértékelődik. Példaként említette a Budapest–Belgrád-vasútvonalat, amely jó eséllyel válthatja ki a lerombolt ukrajnai szállítási útvonalakat.

Azt is jelezte, hogy az új paksi blokkok és a napenergia-beruházások nemzetbiztonsági szempontból is kulcsfontosságúak lesznek.

Emlékeztetett továbbá, hogy a háborúzó felek a világ legjelentősebb gabonaexportőrei, ezért fontos, hogy a magyar mezőgazdaság ma kétszer annyi élelmiszert tud előállítani, mint amennyire szüksége van. Közölte: a gabonakivitel esetében fenntartják az állami elővásárlási jogot.

A kormányfő beszédében vállalta a teljes foglalkoztatottságnak, a családtámogatásoknak, a nyugdíjak értékállóságának, valamint a rezsicsökkentésnek a megvédését, ahogyan azt is, hogy óvatos, de határozott árszabályozó intézkedéseket hoznak, és először megszelídítik, majd megfékezik az egész Európában vágtató inflációt.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök leteszi esküjét az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink