Újra támad a koronavírus: itt a legújabb alvariáns, a FLIRT

Hírek vg.hu
Úgy látszik, hogy továbbra sem tűnik el nyomtalanul a koronavírus, amelynek most megjelent a legújabb alvariánsa, a FLIRT. Bár könnyebben bejut a szervezetbe, mint elődje, az omikronra kifejlesztett vakcinák 85-90 százalékos hatékonyságot mutatnak az új alvariánssal történő megfertőződésnél – közölte a Világgazdaság.

Az Egyesült Államokban már az esetek harmadáért a koronavírus legújabb variásna, a KP.2, azaz a FLIRT a felelős, ami a világon mindenhol jelen van – nyilatkozta az Indexnek Rusvai Miklós. A víruskutató jelezte, hogy nem új variánsról, csak a 2021 vége óta velünk lévő omikron egyik alvariánsáról van szó.

Rusvai rámutatott: 2023. január és augusztusa között 28 különböző omikron-variánst azonosítottak Magyarországon, tulajdonságuk azonban alig különbözik egymástól, ezért nem érdemes mindet számításba venni.

Az amerikai kutatók szerint a FLIRT-nél aggodalomra ad okot a tüskefehérjében történt változás, amely alkalmassá teszi arra, hogy könnyebben bejusson a szervezetbe, és megbetegítse az embert.

Rusvai Miklós elmondása szerint mivel a tüskefehérje ellen képződnek ellenanyagok, egy fokkal jobban ki tudja kerülni a KP.2 a korábbi vakcinákat. A vuhani törzs ellen kidolgozott oltóanyagok a FLIRT esetében 60-70 százalékos védelmet nyújtanak, az omikronra kifejlesztett vakcinák 85-90 százalékos hatékonyságot mutatnak az új alvariánssal történő megfertőződésnél.

A kutató azt is elmondta, hogy nyáron mindig szabadságra megy a koronavírus. Ez nem volt másképp sem 2021 azonos időszakában, amikor még jócskán benne voltunk a pandémiában.

Rusvai Miklós ebből kiindulva a rizikócsoportnak inkább augusztus végétől ajánlja az oltások felvételét, mivel az esetszámok felfutása a tanévkezdést követően várható.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink