Újra Budapestre fókuszálnak az ingatlanvásárlók

Hírek Sz. H.
Vevőből egyre kevesebb van most a piacon, amiben közrejátszik, hogy a hitelre vásárlók száma csökken. Akik még keresnek, azok döntéseit pedig nagyban befolyásolják a szóbajöhető ingatlanok rezsiszámlái.

Az erősödő inflációnak, az emelkedő alap- és hitelkamatoknak, a kibontakozó recessziónak, a rezsidíjak drasztikus növekedésének köszönhető bizonytalan ingatlanpiaci hangulat közepette szinte teljesen eltűntek a hitelre vásárló vevők, így gyakorlatilag megfeleződött az érdeklődők száma, a kínálati oldal pedig fokozatosan bővül, torlódnak fel az eladó ingatlanok – jelezték a Balla Ingatlan szakértői.

 

Túlárazott és eladhatatlan

Ingatlanvásárláskor ma már mindenki kíváncsi az rezsiköltségekre, megvizsgálják egy évre visszamenően a számlákat, kalkulálnak a fogyasztással, mielőtt belevágnának a tranzakcióba. A nagy alapterületű, energiatanúsítványt tekintve az alsóbb kategóriákba tartozó ingatlanok alól kicsúszott a talaj. Már eddig sem voltak népszerűek a korszerűtlen, elavult gépészettel, fűtésrendszerrel, rossz nyílászárókkal, gyenge szigeteléssel rendelkező nagyméretű ingatlanok, de most gyakorlatilag az eladhatatlan kategóriába fognak kerülni.

Ugyanakkor ezeknek a nagyméretű ingatlanoknak a tulajdonosai még a korábbi árszintekhez igazodnak, így jelentős mértékű a túlárazottság. A probléma az, hogy a tulajdonos nem feltétlenül realizálta a bekövetkező változásokat, vagyis nem vette tudomásul, hogy kénytelen lesz nyomott áron értékesíteni ingatlanát, ha valóban el akarja adni – magyarázta ennek kapcsán Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa.

A szakértők szerint az olyan ingatlanoknál, ahol szükség lenne korszerűsítésre, annyit engednie kellene az eladónak a vételárból, amennyiből egy ilyen beruházás kivitelezhető. Ez átlagosan 20-35 százalékos árcsökkentést jelent, tekintve, hogy ezek az ingatlanok eddig is jellemzően túlárazottak voltak. Az árcsökkentést azonban várhatóan nehezen lépik majd meg az eladók.

A visszaköltözők térhódítása

A felújított vagy jó állapotú ingatlanokra továbbra is van igény, ahogy az újépítésűekre is, bár az kétségtelen, hogy egy kis megingás azért észlelhető volt itt is a “zöld hitel” megszűnésének hatására, viszont a CSOK és az állami támogatások továbbra is jelen vannak.

Az agglomeráció esetében a rezsi emelkedésén túl még megjelenik az üzemanyagellátás és -árak kapcsán jelentkező bizonytalanság is, hiszen nagyobb távolságot kell megtenniük az ingázóknak, amely növeli a költségeiket. Budakeszi körzetében tapasztalták úgy a szakértők, hogy a kereslet nagyobb mértékben esett vissza a második negyedévtől kezdve.

Az előbb felsorolt okok miatt egyre többen fogják mérlegelni a fővárosba költözés lehetőségét. Ez persze nem új jelenség, hiszen az ingatlanközvetítők eddig is találkoztak a visszaköltözőkkel, csak eddig ennek egyszerű demográfiai okai voltak. Most viszont az ingatlanpiaci mozgást a munkába járás és a rezsi költségének növekedése fogja befolyásolni.

 

Kép: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink