Ujhelyi István furcsa hangokat hall

Hírek
Bizonyára sokak számára ismerős a “dokumentum filmeknek” egy jellegzetes fajtája. Az elején megígérik, hogy felkutatják a Loch Ness-i szörnyet, majd negyven percnyi sejtetés és találgatás után csalódottan állunk föl a készülék elől. Ilyenkor nyugtázzuk, ismét nem tudtunk meg semmit, és már megint rászedtek minket. Hasonló érzésem volt a mandiner.hu Ujhelyi Istvánnal készített interjú olvasása közben. Az MSZP európai parlamenti képviselője “Orbánisztánnal” riogat, de amikor oda nézünk ahová mutat, csak egy úszó farönköt látunk.  

A nagyinterjú szinte minden érintett témája komoly nehézségeket okoz Ujhelyinek, mert gyakran saját magával kerül ellentmondásba és rendre kínos magyarázkodásra kényszerül. A tetőpont akkor jön el, amikor a Mandiner újságírója arról kérdezi az ex-MSZP-alelnököt, ugyan miért szavazta meg, hogy elinduljon Magyarországgal szemben a 7-es cikkely alapján a jogállamisággal kapcsolatos vizsgálat? Hiszen azelőtt még azt nyilatkozta, nem fogja támogatni, hogy a cikk alapján szankciós eljárást indítsanak. 

Ujhelyi kétségbeesett válaszaiból hamar kiderül, nem sokat tud arról, mi van az Unió alapszerződésében, vagy abban a határozatban ami a 7-cikkely szerinti eljárást is tartalmazta, és amit ő is megszavazott.

“Olyan hangok voltak akkor az Európai Parlamentben, hogy automatikusan, jogállamisági vizsgálat nélküli vessenek ki szankciókat Magyarországra. Én ezekre mondtam, hogy ezeket nem támogatom.” – védekezik Ujhelyi, miért cselekedett azzal szemben, amit előzetesen megígért.

Csakhogy, az “uniós alapszerződések szerint automatikusan, vizsgálat nélkül nem lehet szankciókat kiszabni egyetlen tagállammal szemben sem” – válaszol az újságíró.

Ujhelyi ezek után saját elhatározásból megint erre az ingoványos talajra téved:

  • "Ma egyértelműen nem vennének fel minket az Európai Unióba. Ebből az következik, hogy Magyarországnak változtatnia kell. Én, radikális európai demokrataként ezért küzdök mindenhol. A tét az, hogy Orbánisztán vagy Európa.Ezek közül lehet választani. Én áprilisban az automatikus, vizsgálat nélküli szankciókra mondtam, hogy azokat nem szavazom meg.

  • Amik ugye nem is léteznek. Akkor olyan szankciók ellen szólalt fel, amik valójában nincsenek is?

  • Nem léteznek, de ezek voltak a hangok.”

Már megint azok a hangok…

A határozat részleteit firtató kérdésekre, pedig csak az “Orbánisztánozás”, “autokráciázás” jön feleletként. Hogy mi Ujhelyi konkrétumokkal kapcsolatos mondanivalója, az a következő részletből derül ki igazán:

  • "Ha most a májusi határozat mondatait akarja velem kielemezni, akkor szívesen bemutatom a jelentés szövegezőinek és akkor beszélgethet velük.

  • Ez egy Magyarországgal kapcsolatos határozat, amit ön az előbb tényszerűnek nevezett és amelyet meg is szavazott. Csak tudja, hogy mi van benne, nem?

  • Nem én vagyok a jelentéstevő.

  • De megszavazta.”

Na jó, legyünk megértők! Miért is kéne tudnia egy EP képviselőnek, hogy mit szavazott meg? Mondjuk az "Orbán diktátor/autokrata/stb." kijelentéseket egyszer már tényleg nem ártana érvekkel is alátámasztani. Sajnos az orbáni leviatánnak megintcsak a farkát láttuk kibukkanni a vízből. Vagyis Ujhelyi határozottan állítja, hogy az egy szörny farka. Szerintünk, az továbbra is csak egy vízfelszínen úszó farönk.

Az interjú végén az MSZP európai másodhegedűse (Ne feledkezzünk meg Szanyi Tiborról, megküzdött az első helyért) ismét megígér valamit. Kijelenti, hogy ő ugyan nem támogatna egy felső korlát nélküli menekültkvótát. Annak tükrében, hogy a 7-es cikkelyre is ezt mondta,  ennek inkább várjuk ki a végét…

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink