Újabb tyúklépés Szaúd-Arábiában: a nők már stadionokba is beléphetnek

Hírek
A jövő év elejétől az arab országban a szebbik nem tagjai három nagy városban látogathatják a stadionokat: Riyadhban, Jeddahban és Dammamban. A koronaherceg ezzel a lépéssel újabb jogokkal ruházta fel a nőket. Alig pár hete ugyanis, hogy bejelentették: 2018-tól már autót is vezethetnek. 

Bár látható az igyekezet, Szaúd-Arábiában az egyenjogúság még minidig egy elérhetetlen álomnak tűnik. Az országban sokszor még a kis gesztusok is komoly vitákat generálnak. Szeptemberben például sor került a mostani határozat főprobájára: a királyság alapításának évfordulóján a nők kísérő jelenlétében először vehettek részt egy olyan ünnepségen amit a fővárosi stadionban tartottak. Az esemény után a konzervatív szárny rögtön elkezdte támadni a politikai vezetést a közösségi oldalakon. “Ami történt természetesen nem okozott örömet Istennek és a profétának” – írta a Twitteren az egyik szaúdi. 

Az elemzők szerint a koronaherceg, Mohamed bin Szalman ha tovább halad a kijelölt úton, sokakat magára haragíthat. Eközben a nők az országban még mindig komoly elnyomásban élnek: ha utazni vagy dolgozni akarnak, esetleg igénybe szeretnének venni egy egészségügyi szolgáltatást, akkor azt csak úgy tehetik meg ha egy férfi gondviselő beleegyezik.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink