Újabb szankciókra készül Brüsszel Moszkvával szemben 

Hírek D. GY.
Megtiltanák az orosz szén importját, továbbá kizárnák az EU földi- és vízi közlekedési folyosóiról az orosz és a belorusz társaságokat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője közölte, hogy az új szankciók között javasolják az orosz szénre vonatkozó import tilalmat, az orosz és belorusz vállalatok kizárását az európai közlekedésből, beleértve azt is, hogy az öreg kontinens kikötőit lezárnák az orosz hajók előtt. A tiltások új hulláma

drasztikusan csökkenti az orosz ipar lehetőségeit a számára fontos termékekhez való hozzáféréshez

– mondta von der Leyen.

A Brüsszel által javasolt új intézkedéseket az EU nagykövetek vitatják meg még ezen a héten, bevezetésükhöz mind a 27 tagállam egyetértésére szükség van. A szankciós csomag része további négy orosz bank, köztük a VTB – kizárása a fizetési rendszerekből. Export korlátozásokat is bevezetnének, összesen 10 milliárd euró értékben. Így korlátoznák a fejlett félvezetők, valamint a kvantum számítógépek kivitelét Oroszországba.

A nyomásgyakorlás a diplomáciai vonalakon is folytatódik. Kedden Olaszország, Spanyolország és Dánia is csatlakozott azokhoz az államokhoz, amelyek orosz diplomatákat

– eddig összesen háromszázat – utasítottak ki. Az olasz, a spanyol és a dán követségekről 73 orosz tisztségviselőt küldenek vissza hazájába. Az elmúlt napokban német- lengyel és szlovák oldalon volt hasonlóra példa. A kezdeményezéshez csatlakozott Svédország is, a stockholmi orosz nagykövetségről három diplomatát utasítottak ki. “Pontosan tudjuk, hogy minden harmadik orosz diplomata fedett ügynökként dolgozik az orosz titkosszolgálatoknak” – mondta a Financial Times című lapnak egy magasrangú svéd nemzetbiztonsági forrás.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink