Újabb részletek derültek ki a zeneipart megsegítő mentőcsomagról

Hírek Figyelo.hu

Összeállt a lista azokról a magyar zenekarokról, amelyeket – a hazai nagyfesztiválok szervezőivel karöltve – Lobenwein Norbert javasol a könnyűzenészek és háttérembereik megsegítésére indított támogatói programba. Olyan együttes is van a sorban, amely a tömegrendezvények betiltásával tíz fesztiválkoncertet bukott – írja a Blikk.

A kormány 5,3 milliárd forintot különített el a zenészek és a háttérembereik, továbbá 2 milliárd 120 millió forintot a rendezvény-, illetve fesztiválszervezők megsegítésére.

Az elmúlt napokban több dolog is tisztázódott a zenekaroknak szánt pénz elosztásáról, amelyhez kidolgoztak egy támogatói programot. Hamarosan elindul egy úgynevezett raktárkoncert-sorozat, amelynek során 150 produkció juthat kiemelt gázsihoz, kárpótolván a korlátozások miatt elszenvedett bevételkieséseket.

A fesztiválzenekarok esetén Lobenwein Norbert segítségét kérték. A több nagyrendezvény (VOLT, a Balaton Sound, a Mol Nagyon Balaton, a B.my.Lake és a Strand Fesztivál) főszervezőjeként ismert szakember a hazai nagyfesztiválok szervezőcsapataival együttműködésben tesz javaslatot a zenekarok kapcsán. Az „élő legendák”csoportjába tartozó előadók kiválasztásában Rózsa István szakértelmében bízik a kormány, akinek személye kapcsán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte, hogy a hanglemez és koncert műfajban három évtizedes tapasztalattal rendelkezik. A népzenészek esetén Pál István segítségére számítanak, aki Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője.

A lap megkeresésére Lobenwein Norbert elmondta:

az ő javaslata alapján a felkért zenekarok ötszörös gázsira, de maximum 15 millió forintra számíthatnak egy-egy raktárkoncertért.

Lobenwein a Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy

„a meghívható produkciók létszámát a kérésünkre az említett 40-50-ről 100-ra sikerült emelni. Emellett pedig felvettük a kapcsolatot 13, meghatározó hazai fesztivál szervezőjével. Arra kértük őket, a Raktárkoncert-projektben résztvevő 100 előadó listáját közösen állítsuk össze, a 13 fesztivál között 100%-os transzparenciával”

A bejegyzésből az is kiderül, mely fesztiválok szervezői vettek részt a delegált zenekarok kiválasztásában – a korábban említett Fishing on Orfű, Szegedi Ifjúsági Napok – SZIN, FEZEN Fesztivál, EFOTT, VOLT Fesztivál Official, Strand Fesztivál Official, CAMPUS FESZTIVÁL official és a Művészetek Völgye mellett a Bánkitó Fesztivál, TÁBOR Fesztivál (korábban Sörolimpia), az East Fest Mezőtúr, a Rockmaraton Fesztivál és a Kolorádó idei meghívottjai is esélyt kaptak, hogy bekerüljenek a javasolt bandák közé.

Lobenwein a Facebook-oldalán azt írja, hétfőn elkezdtek egyeztetni a fesztiválszervezők által delegált csapatokkal. A végleges listát akkor közlik, amikor ezen minden banda esetén túl vannak. Annyit elárult, hogy a kiválasztott csapatok sora nagyon színes képet mutat. Ahogy ő fogalmaz: „Vannak benne egészen friss produkciók, egyértelmű fesztivál-headlinerek, régi motorosok és ígéretes előadók egyaránt”.

(Borítókép: Anger Guerrero és Grecia Navarro (b-j) a mexikói Los de Abajo együttes koncertjén a 15. Vidor Fesztiválon Nyíregyházán, a Kossuth téren 2016. augusztus 27-én. (MTI Fotó: Balázs Attila)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink