Újabb merénylet történt Kabulban

Hírek
Legalább 80 halálos áldozatot követelt a szerda reggeli robbantás az afgán fővárosban, 350 körüli a sebesültek száma - adta hírül a Reuters. A halottak többsége afgán civil. Ez volt az egyik legnagyobb merénylet Kabulban. A város a szent hónapra, a Ramadánra készül.  

A bomba a megerősített német nagykövetség közelében robbant fel, elpusztított egy biztonsági őrt, néhányan a követség alkalmazottai közül megsebesültek. Sigmar Gabriel német külügyminiszter egy Twitter üzenetben azt közölte, hogy az ilyen támadások nem akadályozzák meg Berlint abban, hogy támogassa az afgán hatóságokat az ország stabilitásának helyreállításában.

A pokolgépet egy tartálykocsiban rejtették el. A rendőrség szerint nem biztos, hogy a követség volt a célpont, a területen számos fontos hivatal és iroda is található.

A merénylet nyomán a németek elhalasztottak egy migránsokat hazaszállító repülőgép elindítását – közölte az ARD a belügyi tárcára hivatkozva. Berlin még decemberben döntött arról, hogy repülőgépeken viszik vissza Afganisztánba azokat a migránsokat, akiket nem nyilvánítottak menekültnek.

A szerdai robbanástban a francia, a török és a kínai nagykövetség is megrongálódott, személyi sérülésekről azonban esetükben nem érkezett hír. A BBC ugyaakkor azt közölte, hogy egy afgán származású sofőrjük elhunyt, az általa szállított újságírók pedig megsérültek.

A merényletért a tálibok nem vállalták a felelősséget. A szélsőséges iszlámisták, akiket az amerikai csapatok 2001-ben szorítottak ki a vezetésből, azt közölték, hogy az ő támadásaik célponjai nem lehetnek civilek. (Azért bőven akad példa az ellenkezőjére. Márciusban egy kórház elleni támadásban több mint 50 ember halt meg.)

Afganisztánból 2014-ben vonták ki az amerikai csapatok nagy részét. A Wasington által támogatott jelenlegi kormány ellen szinte azonnal megindultak a tálibok támadásai: jelenleg már az ország körülbelül 40 százalékát ellenőrzik.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink