Újabb merénylet az egyiptomi keresztények ellen

Hírek
Fegyveresek támadtak meg péntek délelőtt egy egyiptomi kopt keresztényeket szállító autóbuszt, 26 ember halt meg, továbi 25 megsebesült - adta hírül a BBC.  

A busz a Szent Sámul kolostor felé tartott, a támadás Kairótól délre 135 kilométerre történt. A merényletért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget. Az elmúlt hónapokban az Iszlám Állam fegyveresei számos alkalommal támadtak meg koptokat. Virágvasárnap például két merénylet is történt: öngyilkos merénylők hatolt be egy alexandriai és egy tantai templomba. A merényletnek 46 halálos áldozata volt. A fővárosban, Kairóban decemberben 29 ember halt meg egy hasonló terrorcselekményben.

A pénteki merénylet során egy buszokból álló  konvojt állított meg a sivatagi úton 8-10 katonai egyenruhát viselő fegyveres. Tüzet nyitottak, majd terepjárókon menekültek el. Egy keresztény tisztségviselő a New York Timesnak elmondta, hogy a buszon gyerekek is utaztak, közülük is kerültek ki halálos áldozatok.

Egyiptom 92 milliós lakosságának körülbelül 10 százaléka kopt. Az ellenük folyó terror miatt Abdel Fatah el-Sziszi egyiptomi elnök három hónapos szükségállapotot rendelt el. A koptok azonban arról számoltak be, hogy az egyiptomi hatóságok nem tesznek eleget azért, hogy megvédjék őket.

A kopt ortodox egyház a legnagyobb keresztény egyház Egyiptomban. A koptok túlnyomó része Egyiptomban él, de az egyháznak körülbelül egymillió külföldi tagja is van.

A koptok hite szerint egyházuk időszámításunk előtt 50-ben jött létre, amikor Márk apostol Egyiptomba látogatott. Az egyház fejét pápának nevezik, és Szent Márk utódjának tartják. A kopt egyház egyike volt a legelső keresztény csoportoknak a Szentföldön.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink