Újabb kamatemelés várható

Hírek MTI / Figyelo.hu
Legutóbbi ülésén júliusban a monetáris testület 30 bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, amelyen az elemzők szerint várhatóan újra kamatot emel a jegybank.

Legutóbbi ülésén júliusban a monetáris testület 30 bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot és a kamatfolyosón is változtatott, amely 0,25 százalék és 2,15 százalék közötti lett.

Matolcsy: a kormány nem a legjobb döntést hozta

A tanács a jelenlegi szigorítási ciklust júniusban indította el, akkor szintén 30 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, amely így 0,9 százalékra nőtt, továbbá 15 bázisponttal, az alapkamattal megegyező szintre emelte az egyhetes betéti kamatot is. Előre jelezték, hogy nem csupán egyszeri lépésről van szó, kamatemelési ciklus kezdődött.

Az alapkamat tavaly július óta állt 0,60 százalékon a júniusi döntésig bezárólag.

A monetáris tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak – írta a monetáris tanács a legutóbbi kamatdöntés indoklásában.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke online háttérbeszélgetésen egy hónappal ezelőtt azt mondta: a testület a kamatemelési ciklus hatásainak átfogó értékelését szeptemberben, az inflációs jelentés publikálásával egyidőben tudja végrehajtani.

A Bank of England tartja az alapkamatot

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink