Újabb járványhullámtól tart Nyugat-Európa

Hírek Figyelo.hu
Jövő év elején érheti el Franciaországot a koronavírus-járvány következő, hatodik hulláma, amelyet már az omikron nevű variáns terjedése határozhat meg – figyelmeztet a francia közkórházakat tömörítő AP-HP vezetője. A brit kormányfő is hasonlóan borúlátó volt vasárnapi televíziós beszédében.

Az omikron nevű koronavírus-variáns terjedése indíthatja el a járvány hatodik hullámát Franciaországban, már januárban – közölte a párizsi székhelyű, 44 kórházat tömörítő Assistance Publique–Hôpitaux de Paris kórházszövetség elnöke az RTL rádiónak nyilatkozva. Martin Hirsch figyelmeztetett:

a korábbiaknál ragályosabb omikron variáns megjelenésével januárra tovább emelkedik a koronavírusos megbetegedések száma és a fokozódik kórházak terheltsége,

miközben Franciaország még a delta-variáns által keltett ötödik hullámmal küzd.

A VG cikke szerint hasonló borúlátó figyelmeztetést közölt vasárnap a brit kormányfő is. Boris Johnson arról beszélt, hogy az omikron variáns miatt kellett életbe léptetni a „B-tervet” a szigetországban.

Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy közeledik az omikron árhullám.

A szakértők figyelmeztettek: a koronavírus elleni védőoltás két dózisa kevés lehet az új mutációval szemben, és egyelőre arra sincsenek bizonyítékok, hogy az új mutáció kevésbé súlyos megbetegedéseket okoz, mint a jelenleg domináns delta variáns.

A brit kormány gyorsítja az emlékeztető oltási kampányt. Minden 18 éves, vagy annál idősebb állampolgár, aki legalább három hónappal korábban vette fel a második oltását, december végéig megkaphatja a harmadikat is. Ennek érdekében a kórházak elhalaszthatják a nem életmentő beavatkozásokat és vizsgálatokat is.

Az Egyesült Királyságban az ötfokozatú skálán négyesre emelték a járványügyi készültséget, május óta most először.

A figyelmeztetés szerint a koronavírus egyre gyorsabban terjed, a kórházak terjedése emelkedik, ezért az egészségügyi előírások (maszkviselés, távolságtartás) betartása különösen fontos lehet.

A londoni kormány a hadsereg segítségét is kérte az oltási kampány levezényléséhez, 42 osztagot vezényelnek az újonnan megnyíló oltóközpontokhoz országszerte. Az oltópontok nyitva tartását meghosszabbítják; több ezer önkéntes segíti majd az egészségügyi szolgálatok munkáját.

Látványosan enyhült a hétvégi fertőzésszám

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink