Újabb gigaberuházás jöhet hazánkba

Hírek Figyelő
Ideje megtanulni a kínai Sunwoda nevét, erős jelek mutatnak ugyanis arra, hogy a Volkswagent is kiszolgáló távol-keleti akkugyártó hazánkban valósítja meg az európai bázisát.

Újabb óriásberuházás érkezhet hazánkba, a Világgazdaság információi szerint Magyarországon építhet gyárat a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója. A lap cikke szerint A kínai Sunwoda aktívan készül az európai piacra való belépésre, egyebek mellett Magyarországon akkumulátorgyár építését tervezi.

Arról egyelőre nem tudni, hogy pontosan hol épülhet meg az új akkumulátorgyár, a hírek szerint a kínai Sunwoda Electronics Ltd. együttműködési megállapodást írt alá az SK ie technology nevű céggel, amely a nálunk már gyártókapacitással rendelkező dél-koreai SK csoport leánya. Ez globális vetületében is jelentős hír, hiszen egyfelől az akkutechnológiában vezető államok, Dél-Korea és Kína kooperációja történik, másfelől a világ egyik legnagyobb beépített akkukapacitásaival rendelkező cégek stratégiai partnersége született meg.

Sunwoda

A Sunwoda a világ egyik legnagyobb akkumulátor-gyártója. Fotó: Getty Images / Bloomberg

A Sunwoda-t még 1997-ben alapították, 2008-ban indította el hivatalosan az elektromos járművek akkumulátor-üzletágát, mostanra pedig a világ legnagyobb tíz elektromos járművekhez gyártott akkumulátorgyártójának az egyike. Közel tucatnyi gyártókapacitása Kínára és Indiára korlátozódik, de fiókteleppel rendelkezik Franciaországban, Németországban, az USA-ban és Izraelben is.

Magyar oldalról semmiféle formális vagy informális tájékoztatás nem látott napvilágot eddig a Sunwodáról, ahogyan a külföldi működőtőke témájában illetékes tárca, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sem adott erről tájékoztatást. Ez persze nem jelenti azt, hogy rövid időn belül ne jelenthetné be a magyar kormány, hogy megszületett a megállapodás a Sunwodával. Az bizonyos, hogy a magyar kormány napirendjén vannak bejelentések a kínai járműipar vonatkozásában. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éppen a héten látogatott Pekingbe. A tárcavezető kínai útján közölte, hogy a következő időszakban újabb hárommilliárd eurónyi kínai autóipari beruházás jön hazánkba.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink