Újabb felesleges terhet rakhat a vállalkozókra az EU

Hírek Figyelő
Megbéníthatja a vállalatokat az EP által megszavazott magatartási kódex – hívta fel a figyelmet Győri Enikő fideszes EP-képviselő.

Az Európai Parlament ma szavazott a vállalatokra vonatkozó kötelező magatartási kódexről. Győri Enikő fideszes EP-képviselő szerint az irányelv megbénítaná a vállalatokat, miközben teljhatalmat ad az NGO-knak, hogy sakkban tartsák az általuk kipécézett céget. A politikus jelezte: téves megközelítést alkalmaz a javaslat, hiszen lehetővé tenné, hogy a cégek egymás csendőreivé váljanak ahelyett, hogy az érték-és munkahelyteremtésre ösztönözné őket.

Az EP javaslata alapján ugyanis a vállalatoknak olyan dolgokért kell felelősséget vállalniuk, melyekre nincs ráhatásuk. Nem csak a beszállítóik, de azok beszállítóinak a tetteiért is felelősséggel tartoznának.

eu parlament 2

Az Európai Parlament a korábbi ígéreteivel ellentétben további növelné a vállalkozások adminisztratív terheit. Fotó: Dursun Aydemir / AFP

A politikus úgy véli, Európa versenyképessége a bürokráciába fog belefulladni. – A Bizottság korábban ígéretet tett, hogy csak akkor vezethet be az EU újabb, kis- és középvállalkozásokat (kkv) érintő jogszabályt, ha cserébe egyet kivezet, hogy ne növelje tovább a kkv-k adminisztratív terheit, hisz azok bevallottan csökkentik a versenyképességet. A Bizottság azonban ismételten a korábbi ígéreteivel ellentétes javaslattal áll elő – emlékeztetett a képviselő.

Majd hozzátette: csak az elmúlt 5 évben közel 150, cégeket érintő jogszabály látott napvilágot. A háború és a szankciók következtében elszabadult infláció, az energiaárak különösen a kkv-kat hozzák nehéz helyzetbe. Most megsegítésükre van szükség, nem pedig adminisztratív és pénzügyi terheik növelésére.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Philip FONG / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink