Újabb fegyverrel bővült az álhírgyártás arzenálja

Hírek
Ha eddig azt hittük, hogy a fake news a legnagyobb veszély az internetes tartalommegosztásban, akkor most üdvözöljük a legújabb kihívóját a „deepfakes-t”!  

Az alábbi videó tökéletesen bemutatja, hogyan tudnak bárkinek a videóival visszaélni és kedvük szerint változtatni rajta:

Egészen elképesztő tempóban fejlődik a mesterséges intelligencia ipara, már az év elején is többször megjelentek olyan kattintásvadász cikkek, amelyek híres emberek erotikus videóival hirdették magukat. Ezekről hamar kiderült persze, hogy nem valósak, de még a technológia világában tapasztaltaknak is szinte lehetetlen volt megkülönböztetni a hamis és a manipulált felvételeket.

Azóta is formálták és fejlesztették a módszert, a BBC ma megjelent videóján jól látszik, hogy a tévériporter angolul mondja a szöveget, majd hirtelen spanyolul és kínaiul folytatja, persze ezt már a videómanipuláció segítségével. Észrevehető a  döbbenet a riporter arcán, amikor a deepfakes felvételeket megnézte és ő maga sem hitt a szemének.

Ha ez a fajta technológiai úttörés a haladók kezébe kerül, biztosan nem fog megállni az álhírgyártás a MindenegybenBlog konteoi szintjén. Egészen rémisztő jövőképet fest a dolog, hiszen már így is gyakran történik meg a kommunikáció alternatív valóságokban, lásd balliberális médiabuborék, és a helyzet nem fog javulni. A hamis híreket sokszor nehéz kiszűrni, főleg a nem tudatos Facebook-felhasználók számára, de ha ilyen videók fognak elterjedni a jóemberkedők által, akkor arra érdemes lesz felkészülni és mindig megbízható forrásból tájékozódni.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink