Újabb erős év jöhet a hazai lízingpiacon

Hírek Tóth Balázs
A CIB Lízing szakértői az idei évben is dinamikus növekedést várnak a hazai lízingpiacon, amiben ezúttal is jelentős szerep juthat a támogatott konstrukcióknak. 2022-ben a pénzügyi szolgáltató több mint egyharmadával növelte új kihelyezéseit: ezzel minden fontosabb eszközosztályban jelentősen bővült a részesedése, miközben előrelépett a piaci rangsorban is.

A hazai lízingpiac tavaly ismét sikeres évet zárt, a Magyar Lízingszövetség adatai szerint az új szerződések összege elérte a 859 milliárd forintot 2022-ben, ami dinamikus, 18 százalékos bővülést mutat az előző évhez képest. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy a megkötött szerződések száma 14 százalékkal csökkent a szervezet tagvállalatainál, vagyis a finanszírozott összeg emelkedésében szerepet játszott az eszközök árának jelentős növekedése is. A lízingpiac növekedését a lízingszövetség adatai szerint ezúttal is a vállalati – azon belül is a kis- és középvállalkozói – szektor fűtötte elsősorban, miközben a támogatott konstrukciók súlya is jelentős a finanszírozáson belül. A CIB Lízing a teljes piachoz mérten is figyelemre méltó eredményeket ért el tavaly: a pénzügyi szolgáltató 35 százalékkal növelte új kihelyezéseit 2022-ben, ami túlszárnyalja a 18 százalékos piaci átlagot. Az utóbbi tíz év legerősebb kihelyezési teljesítményét ráadásul kizárólag organikus növekedéssel, kiugró egyedi ügyletek nélkül érte el a cég. Tavaly a lízingcég teljes piacon mért részesedése az utolsó negyedévre 6,3 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 4,7 százalékról. Mintegy másfél százalékpontos növekedést sikerült elérni az autófinanszírozásban is, ahol az új szerződések összegének már több mint 5 százalékát mondhatta magáénak a CIB Lízing. Mindezek nyomán a társaság 2021-hez képest egy pozíciót javítva az ötödik helyre lépett előre a szolgáltatói rangsorban úgy, hogy már megelőz a lízingpiacon aktív, banki hátterű szereplőket is.

A CIB Lízing tavaly az utóbbi hét év legmagasabb piaci részesedését érte el. Az eredmények kapcsán ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a társaságnál elért bővülés az elmúlt évek hosszú távú, tudatos építkezésének eredménye” – nyilatkozta Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója. Hozzátette: a retail autófinanszírozásban az ügyleteknek már csak nagyjából az ötöde érkezik a márkakereskedői csatornán keresztül, tehát a szerződések hozzávetőleg 80 százalékát a munkatársak közvetlenül kötötték, közvetítők, ügynökök bevonása nélkül. A flottapiacon pedig közel a kétszeresére növelte a kihelyezései volumenét a társaság. Fekete Csaba az idei évet nézve arra számít, hogy folytatódik az elmúlt esztendőkre jellemző tudatos építkezés, a piaci pozíciók további erősítése mellett. Továbbra is meghatározó szerep jut majd a támogatott konstrukcióknak – így a most elindult Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram egyes termékeinek is –, amelyek érdemi kamatelőnyt biztosítanak a piaci kamatozású lízingkonstrukciókhoz képest – tette hozzá a szakember.

Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink