Újabb dráma az aszpartám körül

Hírek Figyelő
A Florida Állami Egyetem (FSU) kutatóinak legfrissebb publikációja szerint az aszpartám, a korábban lehetséges rákkeltőnek titulált édesítőszer fogyasztása összefüggésbe hozható a memóriazavar és a tanulási nehézségek kialakulásával.

A Florida Állami Egyetem (FSU) Orvostudományi karának új tanulmánya szerint a cukormentes, alacsony kalóriatartalmú édesítőszert, az aszpartámot a memóriazavarok és a tanulási nehézségek kialakulásával hozták összefüggésbe – számol be az Origo.

A Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány ezt a megállapítást arra alapozza, hogy a kísérletük során az aszpartámot fogyasztó hím egereknek – még az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) által biztonságosnak ítélt mennyiségben is – olyan utódai születtek, amelyek térbeli tanulási nehézségekkel küzdöttek, és memóriahiányban szenvedtek – idézi a Tények az Indexet.

A 16 hetes kutatási időszak alatt a kutatók három csoportra osztották szét az egereket. Az első kontrollcsoport állatai az FDA által ajánlott napi maximum aszpartámbevitel 15 százalékát, azaz négy, nyolcunciás (2,3 deciliteres) üdítőitalnak megfelelő édesítőszer-mennyiséget, míg a második csoport a napi limit 7 százalékát kapta meg.

A harmadik csoport egerei sima csapvizet fogyasztottak csak. Az egereket ezt követően a negyedik, nyolcadik és tizenkettedik héten egy kis labirintusba helyezték, mivel arra voltak kíváncsiak, hogy az édesítőszert fogyasztó egereknek gyengébb tanulási készségei vannak-e, mint a vizet fogyasztó társakénak.

További részletek az Origo oldalán olvashatók

Címlapkép: THINKSTOCK

Ezek is érdekelhetnek

További híreink