Újabb díj a Tiszta szívvelnek

Hírek
Till Attila Tiszta szívvel című filmje nyerte a második alkalommal megrendezett berlini South East European Film Festival-t (SEEFF), azaz a Délkelet-Európai Filmfesztivált. A zsűrit elsősorban az alkotás érzelmekkel, humorral és meglepetésekkel teli története ragadta magával.

A fesztivál versenyprogramjába tizenöt ország – Albánia, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Görögország, Magyarország, Koszovó, Macedónia, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovénia és Törökország -, több mint félszáz nevezett játékfilmjei, dokumentumfilmjei és animációs filmjei közül, tíz játékfilm és öt dokumentumfilm került. A SEEFF célja,hogy betekintést nyújtson a résztvevő országok aktuális társadalmi, politika és etnikai helyzetébe, életkörülményeibe.

A nemzetközi zsűri tagja Nela Lucic bosnyák-olasz színésznő, Manfred Eichel német szakújságíró, valamint Imre Loránd Balázs filmrendező, a Collegium Hungaricum Berlinnel közös rendezésű HUNIWOOD Berlini Magyar Filmfesztivál társalapítója volt. A győztest a régió országainak friss filmjei közül választották ki. A Tiszta szívvel vetítésének a fesztivál partnerintézménye, a Collegium Hungaricum Berlin adott otthont.

Till Attila mozija mellett Siflis Zoltán Örvényben című dokumentumfilmje szintén bekerült a fesztivál versenyprogramjába. Az Örvényben naplószerűen szerkesztett filmkrónika, az évezred végén, egy évtizedig tartó balkáni-jugoszláviai háborúk hétköznapjairól. A film elsősorban a Jugoszláviában-Szerbiában élő magyar nemzetiségű lakosság szemszögéből vizsgálja ezt az időszakot, s mutatja be a különböző túlélési stratégiákat.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink