Újabb botrány Gémesi György körül

Hírek
Több milliós jutalmat adott az informatikai vezetőjének a szemétszállítási botrányba belebukott gödöllői polgármester embere, miután nemrég gyanús körülmények között napokra eltűnt az általuk üzemeltetett Zöld Híd weboldala az internetről. Vannak, akik szerint a jutalomnak köze lehet ahhoz a gyanús szerverleálláshoz, ami a szemétszállítási botrányt gerjesztő cégnél történt. Külön érdekesség, hogy a cég távozó vezetése mindezt a tisztújítás előtti napokban tette.

Mint ismert, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. 2018. október 31-i hatállyal visszavonta a Zöld Híd B.I.G.G. Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. megfelelőségi véleményét, illetve megállapította, hogy a cég tevékenysége nem felel meg az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben foglalt célok elérésére, a követelmények teljesítésére.

Minderre azután került sor, hogy a cég mögött álló két zöldpárti politikus, Gémesi György és Gyenes Szilárd szemétszállítási káoszt teremtve igyekezett sarokba szorítani a kormányzatot. A Zöld Híd miatt veszélybe került a szemétszállítás 116 Pest és Nógrád megyei településen. Gémesi a botrányba belebukott, november 5-én lemondott a Zöld Híd B.I.G.G Nonprofit Kft.-t tulajdonló Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöki posztjáról.

A szemétszállítási botrányban szintén szerepe volt Gyenes Szilárdnak is, aki a Zöld Híd megbízott ügyvezetője. Gémesihez hasonlóan ő is kötődött az LMP-hez, a zöldpárt nyugat-nógrádi országgyűlési képviselőjelöltje volt, ráadásul Gödöllő polgármesterének bizalmi embereként a város alpolgármestere is volt egy időben.

Gyanús jutalomosztás a távozás előtt

A Figyelőhöz eljutott a Zöld Híd Nonprofit Kft.-nek a 2018. november 30-i (sic!) keltezésű feljegyzése, melyben a távozó Gyenes Szilárd 2,5 havi minőségi jutalék kifizetéséről rendelkezik a cég informatikai vezetője részére. A jutalék kifizetését a november végi keltezésű üzenetben Gyenes azzal indokolta, hogy a Zöld Híd informatikai hálózata 98 százalékban rendelkezésre állt.

Külön furcsaság az ügyben, hogy mint arról a PestiSrácok korábban beszámolt, a Zöld Híd november 13-án fél ötkor arról posztolt a Facebookon, hogy támadás miatt átmenetileg le kellett kapcsolni a vállalat weboldalát. A portál birtokába jutott információk szerint informatikusok megnézték a terhelésről szóló állítás valóságtartalmát, aminek során kiderült, hogy az állításukkal ellentétben nem terhelték túl az weboldalt.

A PestiSrácok cikke külön kiemelte, hogy vannak, akik attól tartanak, egyáltalán nem marad semmilyen olyan adat, amiből kiderül, hogy mire mentek el a Zöld Híd, de legfőképp az adófizetők pénzei.

Nem reagálnak a megkeresésekre

A Zöld Híd rendszer tulajdonosai, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás polgármesterei több alkalommal írásbeli kérdést intéztek Gyenes Szilárdhoz, hogy az állítólagos túlterheléses támadás miatt tettek-e már rendőrségi feljelentést, de a mai napig nem kaptak választ.

A polgármesterek arra sem kapnak választ, hogy az állítólagos pénzhiány miatt a szemétszállítást leállító Zöld Híd felmondási idejét töltő ügyvezetője milyen – a hírek szerint 10 milliós nagyságrendű – keretből osztogat utolsó ügyvezetői napjaiban a vezetőség lojális tagjainak jutalmakat, milyen munkaszerződés módosításokat, béremeléseket hajt végre, melyek hatása egyértelműen az új cégvezetést fogja terhelni.

Regált a Zöld Híd

A Zöld Híd közleményében azt írta, hogy a Zöld Híd B.I.G.G. Nkft. önálló adó, munkajogi és társadalombiztosítási jogalanyisággal rendelkezik. Dr. Gémesi György ügyvezető elnök, döntéshozói jogkörében egyetlen munkajogi kérdésben sem adott utasítást, vagy vont el hatáskört az ügyvezetéstől. Gémesi György személyének a kifejtett ügyhöz kapcsolása, a vele szemben indított "lejáratás része" szerintük.

Mint írták, a gazdasági társaság honlapjának, saját adatkezelésének, adatmentésének, levelezésének szerverei fizikailag is elkülönített helyen működnek, így a honlap szerverét érő túlterheléses támadás elhárítása nem az informatikai vezetőnk feladata és hatásköre. A kényszerű leállításról a weboldal szerverét üzemeltető társaság döntött. A honlapot ért támadás ügyében az üzemeltető feljelentést tett, erről valamennyi tagönkormányzatunkat dokumentáltan értesítettük. A szerver működése helyreállt, adatvesztés nem történt szerintük.

A személyzeti iratot egy munkatársuk szivárogtatta ki, aki a közlemény szerint "azon túl, hogy az itt dolgozókkal szemben is tisztességtelen magatartást tanúsított, a személyiségi jogokat, iratkezelési szabályokat is súlyosan megsértette. Munkavállalónk továbbá nem értette a munkáltatói döntés tartalmát, ezzel a közlemény szerint félrevezette a sajtót".

A jutalmat azzal indokolták, hogy a társaságuk több területen alkalmaz minőségi bérpótlékokat, mind a fizikai állomány, mind pedig a szellemi állomány tekintetében. Ez utóbbi körbe tartozik az informatikai vezető is. Hat hónap vonatkozásában, amennyiben teljesíti a 98%-os informatikai üzembiztonságot 1 havi munkabérére válik jogosulttá. Tekintve, hogy 2018 második félévében lépett munkába, így az alapbéréből és az arányosításból számolva bruttó 216.667 Ft, az általános szabályok szerint számolva nettó 144.083 Ft kifizetésére válik jogosulttá, amelyet a novemberi bérével, a 2018. december 10-ei bérfizetéskor fog megkapni.

Borítókép: youtube

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink