Újabb balos társadalmi kísérlet: ingyenpénzt mindenkinek!

Hírek
Állami pénzeső eshetne az égből, amiért semmit nem kell tenni - így összegezhető Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének választási ígérete, az alapjövedelem bevezetése.  

Mintha a baloldal nem tudna leszokni a társadalmi kísérletekről: hiába tette gazdaságilag, társadalmi szinten és morálisan is tönkre az országot az első kísérletük, a kommunizmus, javíthatatlanok. Horn Gyula, majd a szocialisták 2002 és 2010 között a segélyezési politikájával “vették meg” a roncstársadalmat, most – nemzetközi példákra hivatkozva – Karácsony Gergely mérhetetlen népszerűségű pártja, a Párbeszéd próbálkozik ezzel. Természetesen a teljes baloldal most is bólogat a bejelentés kapcsán.

Újra társadalmi egyenlőségről álmodoznak, újra úgy akarják felszámolni a szegénységet, hogy “ingyenpénzt” osztogatnának. Alanyi jogon a gyerekek után havi 30 ezer, a felnőtteknek pedig havi 60 ezer forintos alapjövedelmet ígért ugyanis Karácsony Gergely.

Magyarul számukra nem a tisztességes munkát, hanem a létezés magát kellene az államnak dotálnia. Az államnak, a kormánynak szerintük nem munkára kell ösztönöznie az állampolgárokat, hanem a semmittevést is jutalmaznia kell. Nagyon is tisztában vannak ők azzal, hogy mit is jelentene ez a valóságban – a munkanélküliség újbóli megugrását, a szülők elzüllését, adolgozni nem kívánó rétegek tömeges “megélhetési családalapítását” -, de a szavazatszerzés logikája mindent felülír.

Az imént vázolt jelenségekhez vezettek a 2010-ig tartó társadalompolitikájuk, melyeket a jobboldal munka alapú társadalomszemlélete szüntetett meg. A havi alapjövedelem bevezetése ugyanekkora, vagy még nagyobb rombolást végezne.

Az alapjövedelem játék lenne a tűzzel, minden normálisan gondolkodó ember számára elutasítandó terv. Ez jelentené ugyanis a társadalmi béke végét. A magyar társadalom egy ilyen, újbóli kísérletet már nagyon nehezen viselne el.

Borítófotó: pénzesőt alanyi jogon az államtól. Jelenet a Holtpont (2015) című filmből…

Ezek is érdekelhetnek

További híreink