Újabb aukciós csúcs dőlhet meg idén

Hírek Szigeti Hajnalka
Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című képe a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintért indul a Virág Judit Galéria téli árverésén.

A festőóriás művei közül alig több, mint egy tucat található magángyűjteményben, 2000 óta pedig csupán négy alkotása szerepelt árverésen, amelyből kettő abszolút rekordot ért el. A Virág Judit Galéria emellett két olyan festményt – Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony kertben és Schönberger Armand Aktok gyümölccsel – is most visz aukcióra, amelyek a galéria értékmentő tevékenysége révén először láthatóak Magyarországon. Az aukciós kiállítás december 4. és 18. között tekinthető meg ingyenesen a Falk Miksa utcai Virág Judit Galériában, az árverést pedig december 19-én a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg.

Egy Csontváry festmény felbukkanása mindig kivételes pillanat, nagy szenzáció a magyar műgyűjtésben,

hiszen egy gyűjtőnek hosszú évekig kell várnia, míg a ritkán előkerülő darabok közül egyet megszerezhet. A festőművész árverésen értékesített képei közül legdrágábban, 240 millió forintért, a Traui tájkép naplemente idején című kép kelt el a Virág Judit Galéria 2012-es téli aukcióján. Ezzel az árral azóta is tartja a magyar aukciós rekordot. 2006-ban a Szerelmesek találkozása (Randevú) című festményt 230 millió forintért árverezte el a Kieselbach Galéria, a Hídon átvonuló társaság 180 millió, míg az Olasz halász című alkotása 140 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria korábbi aukcióin.

Rippl Rónai József: Elegáns úriasszony kertben

A most árverésre bocsátott Titokzatos sziget (1903) című festmény Csontváry legrejtélyesebb műve, jelentését a mai napig nem sikerült megfejtenie a művészettörténészeknek. A képen álomfigurák idézik fel a múltat és a jövőt egy képzeletbeli szigeten. A csöppnyi földdarab és a külvilág közti átjárás lehetőségére csupán egy apró vitorlás motívuma utal. A szimbólumokban gazdag műalkotást intenzív, meleg színek és ragyogó fényhatás jellemzi. A Titokzatos sziget rejtett szimbolikája tovább erősítheti a festő izgalmas személyisége és életműve körül – már életében – kibontakozó mítoszt.

A Virág Judit Galéria munkatársai a kezdetek óta azon is dolgoznak, hogy a legjelentősebb magyar festőművészek külföldön lévő, hazánkban akár ismeretlen alkotásai visszakerüljenek Magyarországra – ahogy most ez a két mű. Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony kertben (1909) című olajképe utoljára a negyvenes években volt hazánkban kiállítva, majd eltűnt.

Schönberger Armand: Aktok gyümölccsel

A kilencvenes években egy külföldi árverésen bukkant fel, ahol egy, a 70-es években Magyarországon is külszolgálatot teljesítő,

feltehetően titkosszolgálati munkát is ellátó angol diplomata, „korának James Bondja” vásárolta meg.

Schönberger Armand az 1920-as és 1930-as években többször állított ki Szlovákiában, ahol számos főművét meg is vásárolták, így Magyarországon ezeket még sosem láthattuk. Aktos kompozíciónak egyik leggyönyörűbb darabja az 1932-es Aktok gyümölccsel című kép, amely az elmúlt közel kilencven évben egy szlovák család birtokában volt.

(Borítókép: Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos Sziget című festménye)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink