Újabb adócsökkentések jönnek

Hírek figyelo.hu

A versenyszférával kötött megállapodásnak megfelelően július elsejétől további kettő százalékponttal – 17,5 százalékról 15 és fél százalékra – fog csökkenni a szociális hozzájárulási adó mértéke. Ez fél év alatt mintegy 160 milliárd forintot fog ott hagyni a vállalkozásoknál

– jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

A VG.hu cikkéből kiderült, hogy új intézkedésként a pénzügyminiszter elmondta, mintegy 600 ezer cégnek és szervezetnek elég szeptember 30-áig benyújtania a kötelező beszámolóját, illetve a befizetnie a helyi iparűzési adót, illetve a társasági adót is. Hozzátette, hogy

a könnyítés nem érinti a tőzsdei cégeket, a bankokat, a befektetési vállalkozásokat és a biztosítókat.

Varga Mihály elmondta, hogy miden cég megtarthatja azt az adózói besorolását, amit tavaly év végén megszerzett, vagyis az adózás szempontjából megbízható cégek a megbízható besorolásban maradhatnak és továbbra is élhetnek az ezzel járó kedvezményekkel.

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy akiknek

fizetés nélküli szabadságot kellett kivenniük, azok továbbra is jogosultak az egészségügyi ellátásra. Helyettük május elsejétől a munkáltatóknak kell kifizetniük az egészségügyi szolgáltatási járulékot – mondta.

A vállalkozások bármelyik adó mérsékelését kérhetik, ha a járvány miatt kerültek nehéz helyzetbe. Ennek mértéke vállalkozásokként elérheti az ötmillió forintot. Ötmillió forintos adótartozásig miden vállalkozás kérhet tizenkét havi részletfizetést vagy hat havi pótlékmentes fizetési halasztást.
Varga Mihály elmondta, hogy

a kisvállalkozásokat hozza jobb helyzetbe az a döntés, hogy a 2021-től 12 százalékról 11 százalékra csökken a kisvállalati adó (kiva) kulcsa. Az adócsökkentés mintegy 11 milliárd forintot hagy körülbelül 50 ezer vállalkozásnál jövőre.

.

Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink