Új vasúti árufuvarozót hoznak létre

Hírek Figyelo.hu

Közös vállalat létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az RZDL Europe Kft., a Rail Cargo Hungaria Zrt. és a CER Cargo Holding, 2021. december 14-én, Budapesten. Az illetékes nemzeti minisztériumok támogatásával létrejövő vállalat célja a Kína és Európa közötti fuvarozási útvonalak erősítése minőségi logisztikai szolgáltatások nyújtásával. Az új cég várhatóan a jövő év első felében megkezdi a működését az erről kiadott közlemény szerint. A vállalkozás elsősorban a Kínából érkező áru vasúti fuvarozására és a Távol-Keletre irányuló szállításokra fókuszál.

A forgalom további élénkülése felgyorsíthatja a magyar vasúti logisztikai piac fejlődését, a záhonyi átrakó körzet forgalmának élénkülését.

Az eseményen részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Vlagyimir Alekszandrovics Tokarev Oroszország közlekedési miniszterhelyettese. Varga Mihály európai szinten is stratégiai jelentőségűnek nevezte a záhonyi vasúti és áruforgalmi csomópont létrehozását, és hangsúlyozta, hogy Magyarország keleti nyitás politikája nem nyugati zárást jelent, hanem összeköttetést.

Fotó: Kallus György

Tíz év alatt közel a harmadával bővült Magyarország és a tőle keletre fekvő államok kereskedelmi forgalma.

Palkovics László az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosaként azt mondta, hogy „Magyarország akkor válhat terveinknek megfelelően Közép-Európa teherfuvarozási, logisztikai és elosztó központjává, ha a lehető legnagyobb mértékben részesül az Európa és Ázsia közötti áruforgalomból. A Kínából végig szárazföldön érkező vasúti szállítmányok számára Záhonynál megnövelt kapacitásokat, az országhatáron belül, Győr-Sopron térségéig a fővárost elkerülő fuvarozási útvonalat érdemes kialakítani.”

Vasúti múzeum lesz a Kelenföldi Indóházból

(Borítókép: Pénzügyminisztérium)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink