Új szabályok lépnek életbe a békéltető testületi eljárásban

Hírek
Az új esztendő első napjától jelentősen erősödnek a fogyasztóvédelmi békéltető testületek, egyszersmind az eljárást kezdeményező fogyasztók jogosultságai a bepanaszolt vállalkozásokkal szemben.

A fogyasztóvédelmi békéltető testület immár 25 éve a fogyasztók érdekében tevékenykedik. Feladata, hogy megkísérelje a fogyasztói jogvita rendezése céljából az egyezség létrehozását a felek között.

Ha ez nem vezet eredményre, akkor az ügyben döntést hoz a fogyasztói jogok egyszerű, gyors és költségkímélő érvényesítése érdekében.

Vármegyei helyett regionális testületek

Ez idáig vármegyénként szerveződtek a békéltető testületek, jövő évtől regionális központok lesznek. Így például Miskolc székhellyel működik majd a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Békéltető Testület, és illetékessége Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére, Heves vármegyére és Nógrád vármegyére terjed ki. Ez azt jelenti, hogy az ezekben a vármegyékben élő fogyasztók a Miskolcon működő békéltető testületet kereshetik meg panaszaikkal. A jelenlegi húsz helyett nyolc regionális békéltető testületi központ lesz.

2024. január elsejétől jelentősen erősödnek a fogyasztóvédelmi békéltető testületek, egyszersmind az eljárást kezdeményező fogyasztók jogosultságai a bepanaszolt vállalkozásokkal szemben.

Bár a békéltető testületi eljárás jelenleg is számos – jellemzően együttműködést igénylő – kötelezettséget ír elő a vállalkozások számára, az elérhetőbb fogyasztóvédelem érdekében szükséges törvények módosításáról szóló 2023. évi XX. törvény által bevezetett új szabályok deklaráltan azt célozzák, hogy meghatározott értékhatár alatt az ügyben döntés születhessen.

Kötelezővé válik a határozat kétszázezer forint alatt

Az első és talán legfontosabb változás, hogy 200 ezer forint alatti igénynél a korábbi ajánlás helyett kötelező érvényű határozatot hoznak a békéltető testületek a vállalkozók számára – részletezi a Panaszakadémia, azaz a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének blogja, ahol a pénztártól való távozás után is lehet reklamálni.

A cikk itt folytatódik

Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink