Új oktatási és kutatási központ Pécsett, milliárdos beruházások országszerte

Hírek
A TDK elektronikai alkatrészgyártó cég több mint egymilliárdos, a Vestfrost hűtőgépgyártó pedig 4,4 milliárdos beruházást hajt végre Magyarországon – a hét fejlesztéseiből szemezgettünk.

Megújul a Tihanyi Bencés Apátság és környezete

A Balaton-parti települést mintegy 1,9 milliárd forint uniós forrásból fejlesztik. Tósoki Imre, Tihany polgármestere a városban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a beruházásnak köszönhetően létrejön egy szórakoztató központ, megújul az apátság és a Mádl Ferenc tér közötti lépcső, felújítják az apátság belső tereit, múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítanak ki és felújítják a kiállítóteret. Hozzátette: megvalósul a tihanyi művészek élményháza, mely a városhoz kötődő jelentős személyiségeknek, mások mellett Illyés Gyulának állít emléket, az Echo dombon pedig utcabútorokat és tájékoztató táblákat helyeznek el.

Letették a pécsi orvoskar új oktatási és kutatási épületének alapkövét

A beruházás a Modern városok program keretében, 10,7 milliárd forintból valósul meg. Peresztegi Imre, a fővállalkozó ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója a beruházás részleteiről szólva ismertette: több mint 12 ezer négyzetméter területű, az alagsorral, pincével együtt ötszintes épület a tervek szerint 2020 második negyedévére készül el.

Több mint egymilliárdból fejleszt a TDK

Bővíti kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitását a TDK Hungary Components Kft. – közölte a cég vezetése. A tájékoztatás szerint a szombathelyi székhelyű vállalkozás a Széchenyi 2020 programban 257,74 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el, amelyet felhasználva 1 milliárd 31 millió forint összköltségvetésű beruházást valósít meg.

A cél új generációs alumínium elektrolit kondenzátorok fejlesztése, ami magában foglalja az alapanyag-fejlesztést, új elektromechanikai konstrukciók kialakítását és egy teljesen új gyártástechnológia kiépítését is.

Gyárbővítés Csongrádon

A dán vállalat 4,4 milliárd forint beruházással bővíti a Csongrád településen lévő hűtőgépgyártó- és raktározási kapacitását, amelyhez a magyar állam 1,05 milliárd forint kormányzati támogatást ad, a beruházással 93 új munkahely jön létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter elmondta: Magyarországon 150 dán cég több mint 230 milliárd forintot fektetett be, több mint 15 ezer magyar munkavállalót foglalkoztatnak, korszerű technológiájukkal pedig jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság sikeresen átlépjen az új típusú gazdasági korszakba.

Kijelentette: a magyar-dán gazdasági együttműködést nem terheli politikai nehézség, tavaly a magyar-dán kereskedelmi forgalom 13 százalékkal bővült, meghaladta az 1,3 milliárd eurót, az idén az első kilenc hónapban meghaladta az 1 milliárd eurót.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink