Változott a nyitvatartás a Szépművészeti Renoir-kiállításán

Hírek figyelő.hu
Már csaknem ötvenezren látták a Szépművészeti Múzeumban szeptember végén nyílt Renoir – A festő és modelljei című kiállítást. A nagy érdeklődésre való tekintettel a múzeum hétvégenként egy órával korábban, 10 óra helyett 9 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

A január elejéig látható nagyszabású tárlaton a francia mester csaknem 70 alkotásával találkozhat a közönség.

A Renoir emberábrázolásait középpontba állító tárlat a párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben valósult meg, de a kiállításra több mint húsz külföldi közgyűjteményből kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum.

A tárlaton olyan fő műveket láthat a közönség, mint például A hinta, a Vidéki tánc (nyitóképünkön) vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások. A festőnek szentelt első magyarországi kiállítás – amelyen a Szépművészetiben őrzött csaknem harminc Renoir-alkotás is kiemelt szerepet kap – kronológiai és tematikus elrendezésben ismerteti a művész fejlődését.

A népszerű tárlaton most első alkalommal került együtt kiállításra Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című alkotásának mindhárom, 1903 és 1907 között készült változata, melyek közül az elsőként megfestett remekmű 2019-ben, egy gyűjteménytörténeti jelentőségű vásárlás révén került a Szépművészeti Múzeum tulajdonába.

Fotó: Szépművészeti Múzeum

Ezek is érdekelhetnek

További híreink