Új magyar applikáció segíti a betegeket

Hírek Lengyel Gabriella
A magyarok 92 százaléka nem, vagy csak nagyon röviden készül fel az orvossal történő találkozásra, közel ötödük pedig soha nem jár szűrővizsgálatokra. Ezen kíván javítani egy új mobiltelefonos applikáció, a Tájékozottbeteg alkalazás.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) országos közvéleménykutatásaból kiderült, hogy a megkérdezettek több mint harmada nem keresett fel szakembert egészségügyi problémájával a koronavírus-járvány azt későbbre halasztotta. Az egészségügyi tájékozottságot vizsgáló felmérés eredményei alapján alapvetően az orvosunkra hagyatkozunk, azonban az sem ritka, hogy az interneten próbáljuk megfejteni kézhez kapott leleteinket. Annak érdekében, hogy tudatosabban készüljünk az orvostalálkozókra, tájékozottabbak legyünk egészségügyi kérdésekben és személyre szabottan megismerjük a szükséges szűrővizsgálatokat, hazai szakemberek bevonásával új mobiltelefonos applikációt fejlesztettek.

A Tájékozottbeteg alkalmazás Android és iOS telefonokra is letölthető.

Az applikáció segít alaposan felkészülni az orvosunkkal történő találkozásra, segít átgondolni a felmerülő kérdéseket, amelyeket – az azokra kapott válaszokkal, a szedett gyógyszerekkel és a következő találkozó időpontjával együtt – el is menthetünk,

Összesíti a kor alapján ajánlott, személyre szabható szűrővizsgálatokat, amelyeket vizsgálatonként a naptárunkba is elmenthetünk.Ezen felül tartalmaz laborlelet értelmező szótárt, különböző betegségekkel kapcsolatos tényeket és tévhiteket, a magyar onkológiai betegút állomásait a tünetek jelentkezésétől, illetve a szűréstől kezdve a gyógyult beteg utánkövetéséig, valamint gyermekkori és felnőttkori védőoltásokkal kapcsolatos információkat.

A felmérés eredményei alapján a többség legalább évente (48,8%) vagy évente többször is (8,8%) jár önkéntes szűrővizsgálatokra.

Sokan vannak azonban olyanok is, akik ennél ritkábban (25,2%) vagy soha nem mennek (17,2%) szűrésre. A terveket illetően nagyjából három részre oszlanak a megkérdezettek: 30,8 százalék egy éven belül, 36,2 a következő évben, 28,4 százalék pedig egyelőre nem tervezi, hogy szűrővizsgálatra menne.

Fogyás, de most tényleg másként!

(Borítókép: Andrey Suslov, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink