Fogyás, de most tényleg másként!

Hírek Halaska N. Gábor
Tudományos, főként pszichológiai alapú módszertant dolgoztak ki és alkalmaznak a gyakorlatban a túlsúly csökkentésére. Kasek Roland vezetési tanácsadó és pszichológus elsősorban a nemzetközi piacot, a vállalati nagy ügyfeleket célozza a MINDiet nevű rendszerrel, e különleges megközelítéssel, programmal.

Kasek Roland CMC-, azaz minősített vezetési tanácsadó fokozatú szakember. Szakterülete a fenntartható teljesítmény objektív eredményekben mért fejlesztése és a mentális egészség megőrzése úgy, hogy a hangsúly a fenntarthatóságon marad. A pszichológusnak évtizedes tapasztalata van mind a néhány fős cégek, mind a több ezer munkavállalót foglalkoztató vállalatok stratégiai döntéseinek előkészítésében, üzleti céljainak elérésében.

Kutatóként a döntések minőségét meghatározó alapvető emlékezeti és érzelmi rendszerek működését vizsgálja,

mégpedig diagnosztikai és intervenciófejlesztési céllal, jelenleg a Semmelweis Egyetem Mentális egészségtudományok doktori programjának a keretében. Egyetemi oktatóként a kutatási területéhez és az általa alkalmazott módszertanhoz kapcsolódó tematikájú kurzusokat vezet több intézményben. Az utóbbi évek tapasztalata, hogy néhány cégnél már nemcsak felismerték a túlhajszoltság jelenségét, hanem mélységében is foglalkoznak ezzel a problémakörrel – mondta Kasek Roland. A stressz okozta testsúlygyarapodás megakadályozására jött létre a MINDiet, amely összetett, személyre szabott megoldást nyújt a túlsúly valódi okainak a megszüntetésére. Ügyfeleik többnyire orvosaik tanácsára vagy – súlyosabb esetben – parancsára keresik a megoldást, és már megtapasztalták, hogy haszontalanok számukra a kúrák, a tüneti kezelések. Az új projekt különlegessége az a megközelítés, hogy az egészséges életmód valójában csupán a MINDiet-folyamat mellékhatása. Vagyis az ép lélek állítja helyre a testi egyensúlyt, amit laborban, orvosi diagnosztikai eszközökkel, a testösszetételi arányt és az életkor szerinti anyagcserét is figyelembe véve vizsgálnak. Teljesen objektíven, fiziológiai változókkal mérve.

Az elméleti háttér feltárását és a kutatási fázist követő pilotprojekt sikeres zárása után a metódus alkalmazása gyakran még orvosi értelemben eleve kudarcra ítélt helyzetekben is képes jelentős változás előidézésére.

A tipikus ügyfél heti egy kilogramm zsírt ad le edzés nélkül,

miközben jókat eszik, egyre jobban alszik, napról napra energikusabb, és néhány egyszerű szabály betartásán kívül semmi dolga a fogyással, mivel lelkileg már rendben van, s ezért mentálisan, intuitív alapon dolgozik a testi egészségén.

Személyre szabva

A projekt eddigi legfontosabb eredménye a társaság saját működési kereteinek a megteremtése volt.

Először is a tanácsadói kapacitás legfeljebb három konzultációt enged napi szinten, és a megfelelő díjazási struktúrának köszönhetően heti négy napban rögzítették a tanácsadói munkahetet. Ez az ügyfelek számára is hatalmas előnyt jelent a közös munka folyamán, mivel a tanácsadójuk így sokkal jobb minőséget képes nyújtani a futószalagszerű rendeléssel összevetve.

Az első mérföldkő a módszer véglegesítése és részletes, alapos leírása volt, hogy pszichológusok számára pontosan, mégis könnyebben elsajátíthatóvá váljon. (Kézikönyvszerűen, lépésről lépésre kellett leírni – gyakorlatilag egy tankönyv formájában – az eljárást.) Fontos tényező ugyanis, hogy a komplex lélektani háttér miatt ez a metódus – és a felhasználása – megköveteli a megfelelő szakmai előképzettséget, a hivatástudatot és a közös morális-etikai hátteret. A képzés így is három év – a vonatkozó elméleti alapokat követően gyakorlati modulokkal folytatódik. A tanácsadójelöltek az oktatás utolsó fázisában szoros felügyelet mellett kezdenek dolgozni az első ügyfeleikkel.

A záróvizsgájuk a sikeres életmódváltás megvalósítása három, eltérő összetételű egészségügyi hátterű kliens esetében.

A második fontos fejlesztés tavaly, a világjárvány miatti lezárások okán vált égetően szükségessé: a személyes jelenlétet igénylő foglalkozásokat sikerült digitalizálni és videóhívások révén történő lebonyolítással is eredményessé alakítani. Közben pedig a nemzetközi szakma is felfigyelt a magyar innovációra: a Most innovative holistic health program 2021 díját a közelmúltban kapták meg az angliai LUX Life magazintól, méghozzá az idei Health, Beauty & Wellness Awards keretében.

Kihívások

Kasek Rolandot nemcsak azóta hívták számos külföldi szereplésre, hanem korábban is. Szerencsére azt tapasztalta, hogy a kinti szakemberek szintén elismerően nyilatkoznak az elmúlt hét-nyolc évben elért eredményeiről.

Ráadásul a határon túlról történő megkeresések nem csak előadás megtartásáról szólnak:

üzleti célból is egyre gyakoribbak, főleg befektetői oldalról és a vállalati egészségprogramok szervezői részéről. Az alapító szerint a legnagyobb kihívás számukra a rengeteg tévhit és a hatalmas médiazaj a fogyókúrás termékek, módszerek körül. A nem működő kúrákat, kúraszerű beavatkozásokat kínálók gyakorlatilag egymásnak passzolják az egyre elkeseredettebb és emiatt mind radikálisabb beavatkozásokkal próbálkozó ügyfeleket, akik az igénybe vett termék vagy szolgáltatás kudarcát a sajátjukként élik meg – fejtette ki a pszichológus. Sajnos az esetek többségében ez azt is jelenti, hogy a számos fogyást követő visszahízás valójában „raktározásban kiválóan kiképzett” testet eredményez, amelyet aztán tényleg elég nehéz helyreállítani. „Mi gyakorlatilag csak olyan ügyfelekkel találkozunk, akik már rájöttek arra, hogy az egyensúlyuk helyreállítása természetes módon vezet a legbiztonságosabb eredményre, és hosszú távon ez az egyetlen fenntartható megoldás” – mondta a szakember.

A metódus fejlesztését a jövőben is itthon tervezi Kasek Roland. Jelenleg a szakorvosokkal való együttműködés folyamatának a véglegesítésén dolgozik, és kooperációs lehetőségekről tárgyal intézményi partnerjelöltekkel is. Olyan orvosokat keres, akik megértik, hogy egy egyre egészségesebb állapot elérését kell támogatniuk az egészségtelen állapot kiegyensúlyozása helyett.

A projektet eddig saját forrásból finanszírozta az alapító, az idén kezdett szakmai, illetve pénzügyi befektető keresésébe.

Ám végül – legalábbis a jelenlegi fázisban – egy bank adta a legjobb ajánlatot. Már csak azért is, mert az üzleti értelemben szintén értelmezhető árbevételt hozó működés jövőre indul. A befektetők és a piacok keresésében a Pozi nevű, tehetségeket és ötleteket felkutatni, felfuttatni segítő startupcsapattal működnek együtt. Ez a kezdeményezés ugyanis a külföldi terjeszkedést, a képzési tevékenységet, valamint a franchise beindítását is segítheti.

A cikk a Figyelő hetilap július 15-iki számában került publikálásra.

(Borítókép: Lisztik Erika)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink