Új korszak jön a személyi kölcsönöknél

Hírek Barát Mihály
A lakáshitelek és az otthonbiztosítások után januártól a személyi kölcsönöknél is megjelennek a minősített fogyasztóbarát konstrukciók.

Januártól elérhetővé válnak a minősített fogyasztóbarát személyi hitelek (MSZH) a lakossági piacon – derül ki abból a közleményből, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tett közzé a honlapján. Az új termékkategória bevezetésének célja hasonló a korábbiakhoz: a piaci verseny ösztönzése, az ügyfelek magasabb szintű védelme, és – a teljeskörű online hitelnyújtás feltételeinek kialakításával – a kényelmes hitelfelvétel biztosítása.

Az új koncepció négy fő területen fogalmaz meg elvárásokat a minősítésben részt vevő pénzügyi intézményekkel, illetve termékekkel szemben. Ami az elsőt, a termékjellemzőket illeti, ott fontos megkötés, hogy a minősítést csak olyan személyi hitel nyerheti el, amelynél az ügyleti kamat – és ezáltal a havi törlesztőrészlet – a maximum hét éves futamidő alatt változatlan marad. A második pillér az árazás: az ügyleti kamattal szembeni kikötés, hogy a hitelnyújtó által figyelembe vett referenciaérték feletti maximális kamatfelár mértéke nem haladhatja meg 500 ezer forint hitelösszegig a 15, míg 500 ezer forintot meghaladó hitelösszegnél a tíz százalékot. A harmadik pillért a fogyasztóvédelmi elvárások jelentik. Itt lényeges elem, hogy egyéb szerződéskötésre, illetve díjköteles szolgáltatás igénybevételére az ügyfél nem kötelezhető. Kamatkedvezmények elérése érdekében ugyanakkor lehetősége van hitelfedezeti biztosítás kötésére, díjköteles számlanyitásra, illetve jövedelme egy meghatározott részének rendszeres érkeztetését is vállalhatja. Fontos elvárás még, hogy a folyósításnak papír alapú szerződéskötésnél 3 munkanap, online szerződéskötésnél pedig két munkanap alatt meg kell történnie. A negyedik fő terület pedig az elérhetőségé, ahol az a fő elvárás, hogy a minősített fogyasztóbarát kölcsönök bankfiókban, teljeskörű online hitelfelvétel során, illetve közvetítőn keresztül is igényelhetők legyenek. A minősítést elnyerő intézményeknek a náluk már számlát vezető vagy hitellel rendelkező ügyfeleknél legkésőbb 2021. április 1-től, új ügyfelek számára pedig legkésőbb július 1-től elérhetővé kell tenni az online hitelezés teljes folyamatát.

Az MNB adatai szerint a személyi kölcsönök az elmúlt évek egyik húzótermékének tekinthetők a lakossági hitelpiacon. Az új szerződések összege tavaly megközelítette az 560 milliárd forintot, ami közel 24 százalékos növekedés az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. A koronavírus-járvány hatásai viszont a személyi kölcsönök kihelyezéseinél is látszódnak: 2020 első öt hónapjában 157,6 milliárd forintnyi új szerződést regisztrált a jegybank, ami több mint 30 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi 231,4 milliárdtól.

További részletek és a teljes cikk a Figyelő aktuális (2020/32.) számában olvasható
(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink