Új jelöltek a Fidesz-KDNP-ben

Hírek
Józsefvárosban, a XIII. kerületben, Vácott, Békéscsabán, Szigetváron is választókerületi elnököt cserélt a Fidesz - írta a Magyar Idők. A kormánypártban még néhány helyen változhat az egyéni indulók névsora.

Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester és Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke is egyéni induló lehet a jövő évi választásokon. Kocsist már választókerületi elnökként dolgozik a budapesti 6-os választókerületben, ahol 2014-ben Vas Imrét választották egyéni képviselőnek. A Józsefváros-Ferencváros összevont körzet nem számít könnyű terepnek a Fidesz-KDNP-nek, hiszen az ugyancsak kormánypárti Vas mindössze egy százalékkal tudta megverni az MSZP-s Pál Tibort. Amennyiben Kocsis 2018-ban megnyeri a körzetet, le kell mondania a polgármesteri posztjáról, hiszen a két pozíció összeférhetetlen. Ebben az esetben 2019-ig, a rendes önkormányzati választásig új polgármestert kell választani a VIII. kerületben. Kocsisról több sajtóhír is azt rebesgette, hogy akár Tarlós István utóda is lehet a főpolgármesteri poszton, ám ezt az egyéni országgyűlési képviselőség mindenképpen felülírja.

Harrach Péter fia, Harrach Tamás a kormánypártok számára még nehezebb körzetben, az MSZP egyik utolsó bástyáján, a XIII. kerületben méreti meg magát. Az idősebb Harrach jövőre nem indul el Vácon, a Pest megyei 4-es választókerületben a KDNP színeiben, az ő választókerületében Rétvári Bencét jelölheti a kormányoldal.    

Ugyancsak egyéni körzetben méreti majd meg magát jövőre Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, aki 2010-től listás képviselőként dolgozik az Országgyűlésben. Neki semmi esetre sem lesz olyan nehéz dolga, mint Kocsisnak, vagy a fiatalabb Harrachnak, hiszen az egyéni képviselőségtől visszavonuló Fónagy Jánost válthatja a rendszerváltás óta polgári érzületű XII. kerületben, a budapesti 3-as választókerületben. Gulyás azonban nem lett választókerületi elnök, ezt a feladatot továbbra is Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere látja el.

A Magyar Idők szerint Vantara Gyulát a békéscsabai választókerület élén Hanó Miklós váltotta, aki jelenleg a békési megyeszékhely alpolgármestere, de korábban 1998 és 2002, valamint 2010 és 2014 között tagja volt az Országgyűlésnek is, előbb FKGP-s, majd fideszes színekben. Hanó Miklós 2014 őszén ringbe szállt Békéscsaba polgármesteri székéért, de alulmaradt a független Szarvas Péterrel szemben. Új fideszes elnöke van Baranya megye 4. országgyűlési egyéni választókerületének is, Tiffán Zsoltot Nagy Csaba követte. A politikus jelenleg a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, de előzőleg Pécs alpolgármestere is volt.

A lap arról is írt, a Csongrád 1-es körzetben Bohács Zsolt helyett lehet új képviselőjelöltje a Fidesz–KDNP-nek 2018-ban, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben, Tiszaújvárosban a büntetőeljárás alá vont Mengyi Roland széke is inog. Jelenleg még ő áll  a választókerület élén.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink