Ezt az tette lehetővé, hogy a kormány hatékony intézkedései visszaszorították az inflációt, amely decemberre 5,5 százalékra olvadt, de 2024 januárjára megközelítheti a 4 százalékot is – mondta a miniszter, majd megállapította, hogy az infláció visszaszorítását követően 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának éve. A kormány célja, hogy újra dinamikus mértékben, 4 százalékkal bővüljön a GDP. Ehhez helyre kell állítani a fogyasztást, 25 százalék felett kell tartani a beruházások szintjét és tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást.

Nagy Márton arra kérte és biztatta a kamarák képviselőit, hogy új, a növekedés helyreállítását támogató javaslatokat dolgozzanak ki, amelyeket a fórum a következő ülésén meg is tárgyalhat.

Gépjármûtechnikai kiállítóstand a SzakMÁzz! pályaválasztási kiállítás megnyitóján a Budapesti Olimpiai Központban 2023. október 18-án.
MTI/Lakatos Péter

A miniszter egyúttal jelezte, hogy a kormány számít a kamarákra a gazdaság további fejlesztését célzó Ginop Plusz programok kidolgozásában is, melyeknek fókuszában a kkv-szektor beruházásainak támogatása és a munkaerőpiaci aktivitás növelése áll. Nagy Márton egyben felkérte a kamarai tagokat, hogy dolgozzanak ki egy olyan komplex deregulációs csomagot, amely jelentősen megkönnyítheti a vállalkozások működését.

A gazdasági kamarák képviselői jelezték, hogy az általa felvázolt növekedési célokkal egyetértenek, a magyar gazdaság megerősítése és a növekedés helyreállítása közös érdek. Továbbá támogatásukat fejezték ki az olyan gazdaságerősítő intézkedésekkel kapcsolatban, mint a meghosszabbított kedvező kamatozású Széchenyi-kártya program, a 200 milliárd forintos pluszkeretösszeggel újraindított Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram vagy a közel hatszoros keretösszegűre emelt Élelmiszeripari beszállítófejlesztési program.