Új főpolgármester-választás: érkezik a bíróság végső bejelentése – eldől, hogy mi vár Karácsonyra és Vitézyre

Hírek Hecker Flórián
Talán még sose húzódott el ennyire egy választás végeredménye sem Magyarországon. Június 9-e óta nem lehet biztosan tudni, ki lesz Budapest következő főpolgármestere. Most viszont pont kerül az ügyre és kiderül, lesz-e új főpolgármester-választás.

Akár még kedden, de legkésőbb szerdán nyilvánosságra hozzák a végső döntést arról, hogy megismétlik-e vagy sem a főpolgármester-választást – értesült a Világgazdaság

Ahogy arról a lapunk néhány napja beszámolt, a Kúriának arról kell határoznia, hogy

  1. megsemmisíti-e a főpolgármester-választás eredményét, egyúttal kitűzi a megismételt szavazás időpontját az egész városban (ezt Karácsony Gergely indítványozta),
  2. csak Budapest IV. és VII. kerületében írjanak-e ki új szavazást, miután itt kifogásolható módon jelenítették meg a szavazólapot (ez már Vitézy Dávid kérelme).

Mind a jelenlegi főpolgármester, mind kihívója a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) június 14-én kihirdetett végeredményét fellebbezte meg a legfőbb bírói szinten. Mint ismert, Karácsony Gergely mindössze 41 szavazattal szerzett többet Vitézy Dávidnál.

A Kúria ugyanazon határidő mellett hozhat döntést a főpolgármester és a főpolgármester-jelölt javaslatáról. A jogorvoslati kérelem elbírálásának határideje a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó bekezdése alapján a kérelem beérkezését követő naptól számított nyolc nap.

Ez szabály szerint június 26-án, szerdán telik le. Tehát legkésőbb holnapig biztosan eldől, hogy helyt adnak-e egyik vagy másik, esetleg mindkét fellebbezésnek vagy pedig elutasítják azokat.

Ha lesz, mikor tartják az új főpolgármester-választást?

Ha előbbi, akkor a legfontosabb kérdés az lesz, hogy mikorra írják ki a megismételt választást. Ennek eldöntésére ugyancsak a választási törvény ad támpontot. Ebben az olvasható, hogy „amennyiben a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, az erről szóló határozatában az ismételt szavazást a szavazás napját követő harminc napon belüli időpontra tűzi ki”.

Tehát ha lesz új főpolgármester-választás vagy kerületi szavazás, azt a bíróság fogja kitűzni és az is tudható, hogy legkésőbb mikorra. A megismételtetett szavazást az eredeti 2024. 06. 09-i választás időpontjától számított 30 napon belül kell kiírni. A főpolgármester-választás esetében a legkésőbbi időpont tehát 2024. július 7., vasárnap.

Vagyis ha úgy alakul, hogy a Kúria tényleg megismételteti a voksolást (ez inkább meglepetést jelentene), akkor a következő szűk másfél hétben kell azt lebonyolítani. Természetesen nem muszáj az utolsó dátumot választania, a július 7-nél korábban is sort keríthetnek rá. Később viszont a törvény értelmében már nem. A teljes kép érdekében azt még hozzá kell tenni, hogy amennyiben a kérelmezők közül valaki nem fogadja el a Kúria döntését a fellebbezésekről, akkor három napon belül az Alkotmánybírósághoz fordulhat, a taláros testületnek pedig hat napja van mérlegelni. Vagyis a szélsőséges forgatókönyv szerint a június 26-én hozott Kúria-döntés június 29-ig megtámadható az Alkotmánybíróságon, amely július 5-ig zárhatja le a kérdést.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: MTI

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink