Új fizetési trendek 2023-ban

Hírek M. O. A.
Egyre többet és több helyre utazunk, emellett átalakulás várható idén a kriptopiacon is, a csalók pedig lépést tartanak a modern technikával – derül ki a Visa év eleji összegzéséből.

Sok szempontból átmeneti év volt2022. A teljes távmunkától új, hibrid modellekhez, a virágzó gazdasági fellendüléstől rövid távú nagyfokú gazdasági bizonytalanságig jutottunk el. Mindeközben pedig folytatódott a készpénzről a digitális fizetésre való globális átállás – olvasható a Visa közleményében. A Visa szakértői öt dologra hívták fel a figyelmet, ami idén trendformáló is lehet.

Terjednek a készpénzmentes fizetési módok, egyre több helyre és többet utazunk idén
Fotó: Hagymási Bence / Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

A Visa nemrégiben végzett kutatása szerint 2022. június és augusztus között jelentősen nőtt az utazónként külföldön elköltött átlagos összeg. Mivel néhány országhatár még megnyitásra vár, az utazási és a kapcsolódó kiskereskedelmi bevételek növekedése előreláthatóan még tovább folytatódik. Miközben 2022-ben egyre több időt töltöttünk otthonunktól távol, a fogyasztók viselkedésében és szokásaiban a fenntarthatósággal és az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak középpontba kerültek. A fogyasztói döntéseknél fontos szempontok még a körforgásos gazdasági tevékenység, valamint a kényelem.

Tavaly augusztus végéig a Visa Token Szolgáltatása (VTS) már több mint 4 milliárd hálózati tokent bocsátott ki világszerte, amely azt is jelenti, hogy a jelenleg forgalomban lévő Visa fizikai kártyák számát meghaladja a tokeneké. 2023-ban a kibocsátott tokenek számának további emelkedését várják a Visa szakértői. A kriptopiacok az elmúlt évben nagy volatilitást mutattak. Bár a jövő még bizonytalan, a jelenlegi “kriptotél” időszakában arra számítunk, hogy számos, kevésbé tartós koncepció nem állja ki az idő próbáját.

A legújabb fenyegetések egyike lehet a mesterségesen előállított személyi azonosító – ilyenkor a csalók személyazonossági elemek töredékeiből állítanak össze egy új személyazonosságot. Arra számítunk, hogy a kisvállalkozások továbbra is célpontok maradnak, mivel gyakran nincsenek meg az erőforrásaik vagy a tudásuk a biztonsági eszközök kezeléséhez- zárul a közlemény.

Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink