Új ESG ajánlás előkészítését jelentette be az MNB

Hírek Belics Krisztina
A Magyar Nemzeti Bank új ESG ajánlás előkészítését jelentette be a svájci Point Zero Fórumon. A háromnapos rendezvény célja a pénzügyi szolgáltatások technológiai és stratégiai fókuszú fejlődésének elősegítése. Kiemelt figyelem hárult a fenntarthatóságra is, hogy minél hamarabb sikeres startup-vállalkozások jöjjenek létre – közölte a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlást készít a hazai hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások számára az ESG-kockázatok hitelkockázatba történő integrálására és kockázati modellezésre vonatkozóan – jelentette be Kandrács Csaba, a Magyar Nemzet Bank alelnöke a Point Zero Fórumon.

A fórumot idén harmadik alkalommal rendezték meg a svájci Zürichben július 1–3. között, amely a pénzügyi és technológiai vállalatok egyik legrangosabb nemzetközi találkozóhelye. A mostani rendezvény címe: „Pengeélen egyensúlyozva: A technológiai ígéretek hasznosítása a globális kockázatok árnyékában.”

Az eseményen kizárólag meghívásos alapon lehettek jelen a résztvevők, akik között a pénzügyi és technológiai iparág globálisan ismert képviselői, vállalkozók, befektetők, kereskedelmi és jegybanki, valamint kormányzati szereplők is nagy számban képviselték magukat.

A háromnapos rendezvény célkitűzése a pénzügyi szolgáltatások technológiai és stratégiai fókuszú fejlődésének elősegítése. Központi témái többek között:

  • a legújabb technológiák pénzügyekbe való beépülésének hatáselemzése és
  • a mesterséges intelligencia alkalmazásának kihívásai voltak.

Kiemelt figyelem hárult emellett a fenntarthatóságra, például az ESG jelentések digitális platformokon történő fejlesztésére, a geopolitikai kockázatokat figyelembe vevő technológiai és üzleti stratégiák kidolgozására.

Dr. Kandrács Csaba az esemény második napján a A jövő formálói – Az ESG adatok fejlődése: adatszerzés, alkalmazás és értékteremtés című panelbeszélgetésben hívta fel a figyelmet az ESG adatok fontosságára és hogy a fenntarthatósági kockázatok hogyan befolyásolhatják a pénzügyi intézmények helyzetét és a pénzügyi stabilitást. Elmondta azt is, hogy az MNB ajánlást készít a magyar hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások számára az ESG-kockázatok hitelkockázatba történő integrálására és kockázati modellezésre vonatkozóan.

Ennek lényege egy ESG minimum kérdőív, amelynek kitöltését a bankok bizonyos hitelösszeg felett a vállalati ügyfél hitelkérelme kapcsán megkövetelik. Ezáltal a bankok adatokat gyűjthetnek a kérelmező ESG-kockázatairól és profiljáról, és felhasználhatják ezeket a hitelkockázati elemzéseik során.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink