Először nyilatkozott a KSH új elnöke

Hírek Figyelő
Élen kell járni az adatpiaci versenyben – vélekedett a Magyar Nemzetnek adott interjúban Kincses Áron, a KSH június 11-én hivatalba lépett új elnöke. A szakember szerint a hivatalos statisztika nemzeti és nemzetközi szinten is válaszút előtt áll. Ennek oka, hogy a digitalizáció és az automatizálás forradalmasítja és felgyorsítja az adatpiacot, melyen egyre több szereplő jelenik meg.

A statisztikai hivatalok monopol helyzetének vége, ezt fel kell ismerni, és élen kell járni az adatpiaci versenyben – mutatott rá a Magyar Nemzetnek adott interjújában Kincses Áron, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke. A június 11-én hivatalba lépett vezető a lapnak úgy fogalmazott: a hivatalos statisztika nemzeti és nemzetközi szinten is válaszút előtt áll. Ennek oka, hogy a digitalizáció és az automatizálás forradalmasítja és felgyorsítja az adatpiacot, melyen egyre több szereplő jelenik meg.

Az új elnök szerint a hagyományos adatforrások részben már elérték a korlátaikat, ezért olyan adatstratégiára van szükségünk, amely javítja a statisztika időszerűségét, relevanciáját és minőségét, a piacra kerülési időket rövidíti, felhasználóbarát, ugyanakkor képes kontroll alatt tartani a költségeket és a kockázatokat.

Kincses Áron célként tűzte ki, hogy az általa vezetett KSH Európa legjobb három statisztikai hivatala közé kerüljön, és a Kárpát-medence információs motorjává váljon.

Kitért az infláció alakulására is, véleménye szerint januárban már megtört az emelkedés, és az infláció értéke hónapról hónapra csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A májusi, 21,5 százalékos érték már az elemzői várakozásoknál is alacsonyabb volt, a következő hónapokban pedig tovább gyorsulhat a csökkenés dinamikája. Az elnök arra számít, hogy az év vége előtt egyszámjegyű lehet az infláció Magyarországon.

Borítókép: Kincses Áron, a KSH elnöke. Fotó: Havran Zoltán/Mediaworks

Ezek is érdekelhetnek

További híreink