Új csúcson a lakosság pénzügyi vagyona

Hírek Barát Mihály
Több mint 11 százalékkal, új csúcsra emelkedett a hazai háztartások megtakarításainak állománya 2021-ben.

A magyar háztartások pénzügyi eszközeinek állománya 75 847,9 milliárd forintot ért el a múlt év végén, amely amellett, hogy új rekord. dinamikus, 11,3 százalékos növekedést tükröz az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett, előzetes adataiból. Eközben a lakosság kötelezettségeinek állománya (amelynek a legnagyobb részét a banki hiteltartozások teszik ki) 13,7 százalékkal, 14 ezer milliárd forint közelébe emelkedett tavaly. Mindezek eredőjeként a magyar lakosság kötelezettségek levonása utáni, nettó pénzügyi vagyona bőven meghaladta a 62 400 milliárd forintot a múlt év végén, amely, amellett, hogy 10,8 százalékkal több a 2020. decemberinél, újabb történelmi csúcsot is jelent.

Ami a lakossági megtakarítási portfólió egyes elemeit illeti, a háztartásoknál lévő készpénz állománya ugyan tavaly is további 7 százalékkal nőtt – meghaladva így a 6400 milliárd forintot -, az állományban képviselt súlya tovább csökkent 2021-ben is. A betéteknél viszont a múlt évben is folytatódott az átlagnál gyorsabb ütemű növekedés, miután 13,7 százalékos bővülést követően már csak hajszállal maradt el a 14 ezer milliárdos határtól az állomány. A betéteknél látható, gyors növekedésért persze túlnyomó részben a lekötés nélküli folyószámlabetétek okolhatók, amelyek állománya több m int 18 százalékkal, 10 500 milliárd forint közelébe emelkedett 2021-ben. A kötvény-portfóliónál 9,7 százalékos növekedést mért az MNB, 10 300 milliárd forintot meghaladó állomány mellett.

A lakossági megtakarítások legnagyobb szeletét adó részvények és részesedések állománya közel 12 százalékkal, 31 500 milliárd forint közelébe emelkedett tavaly. Figyelemre méltó azonban, hogy az ezen az eszközosztályon belül nyilvántartott tőzsdei részvényeknél 34,7 százalékos, a befektetési jegyeknél pedig 23,2 százalékos éves növekedést mutatott ki a jegybank, 1566,5, illetve 5602,5 milliárd forintos, év végi állomány mellett. Az életbiztosítási és nyugdíjpénztári tartalékok állománya viszont tavaly lassabban emelkedett az átlagnál: előbbieknél 7,7, utóbbiaknál 5,2 százalékos növekedést mutat a statisztika.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink