Új cirkuszközpont épül a Nyugati pályaudvar mellett

Hírek Pindroch Tamás
A Nyugati pályaudvar melletti területen épül majd meg Nemzeti Cirkuszművészeti Központ. A városrész hamarosan teljesen átalakul, ugyanis a Nyugati pályaudvart, illetve a Nyugati teret is felújítják, bővítik.

A XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál mai előnapján tartott szakmai és tudományos konferencián bemutatták a Nyugati pályaudvar mellett felépítendő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ épületének makettjét is a Szépművészeti Múzeumban. A Fővárosi Nagycirkuszban holnap kezdődő rendezvénysorozat a világ egyik legrangosabb nemzetközi cirkuszi fesztiválja.

A Cirkuszépületek Európában című konferencia és kiállítás megnyitóünnepségén a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál szervező bizottságának elnöke tartott beszédet. Kiemelte, Magyarország Európa vezető cirkuszművészeti központjaként a világon első alkalommal rendez tudományos konferenciát a cirkuszépületekről, de cirkuszpedagógiai konferencia is szerepel a fesztivál programjában.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás, erről 2021 februárjában született kormányhatározat.

A központnak része lesz egy új cirkuszépület, ami a Nyugati pályaudvar mellett, egy régóta üresen álló területen épül, valamint egy régi vasúti hangárból kialakított artistaképző iskola.

A Nyugati pályaudvar maga is teljesen átalakul a következő években. A Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) nemzetközi tervpályázatot hirdetett a komplexum felújítására, bővítésére. A tervek szerint ugyanis alagút épül a Nyugati és a Déli pályaudvar között, a koncepció a fővárosi fejpályaudvarok megszüntetését célozza.

(Borítókép: MTI/Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink