Új buszpályaudvar emeli Komlón az utaskiszolgálás színvonalát

Hírek Pindroch Tamás

Pénteken hivatalosan átadták az új 9 induló és 3 érkező autóbuszt kiszolgáló állomást Komlón. A fejlesztés része annak a komplex közlekedésfejlesztési programnak, amelynek keretében a MÁV–Volán-csoport 2021 decemberétől menetrendi módosításokkal és jármű-fiatalítással emeli az utaskiszolgálási színvonalát.

A helyi önkormányzat bruttó 920 millió forint összköltségű projektjében a Volánbusz konzorciumi partnerként vett részt. A beruházásnak köszönhetően a helyi és helyközi járatokat fogadó és indító autóbusz-állomás teljeskörűen megújult. Az új, kétszintes, 350 négyzetméteres épület földszintjén váróterem, forgalmi szolgálat, jegypénztár, nyilvános mosdó, raktárak és egyéb helyiségek kaptak helyet, felső szintjére pedig a Volánbusz forgalmi irodája került. Az állomás környezetében járdák újultak meg, gyalogos-átkelőhelyek létesültek, és a zöldterület is megszépült. A korszerű utastájékoztató rendszerrel felszerelt állomáson 9 induló és 3 érkező kocsiállás várja az utasokat. Az autóbusz-állomás kocsiállásait és utasperonjait próbaüzem keretében már 2021. december 12-től használatba vehették az utazók. A sikeres tesztüzem után péntektől további szolgáltatások – elővételi pénztár, váróterem, információs és forgalmi szolgálat – is a végleges helyükön vehetők igénybe. Az új állomást az autóbusz-társaság üzemelteti.

A fejlesztés része annak a komplex közlekedésfejlesztési programnak, amelynek keretében a MÁV–Volán-csoport 2021 decemberétől menetrendi módosításokkal és jármű-fiatalítással emeli az utaskiszolgálási színvonalát. A Volánbusz december 12-től a megyeszékhellyel való összeköttetést erősítő új, ütemes helyközi menetrendet vezetett be, amely jelentős javulást eredményezett a Pécs és Komló közötti helyközi szolgáltatásban. A nyári társadalmi egyeztetés visszajelzéseihez és a munkába járási igényekhez alkalmazkodva kialakított új vasúti menetrend szerint pedig már naponta négy vonatpár közlekedik a Dombóvár–Komló vonalon. A vonatok csatlakozást biztosítanak a Budapest és Pécs, illetve a főváros és Kaposvár közötti InterCity-járatokhoz is. Baranya megye helyközi autóbusz-állományát – a szintén 2021-ben érkezett 20 darab Credobus Econell és 2 darab Credobus Inovell után – decembertől 4 darab új, nagy befogadóképességű, környezetkímélő, Volvo 8900 típusú jármű frissítette, amelyek legfőképp a Komló–Mánfa–Pécs, a Pécs–Hosszúhetény–Komló, a Pécs–Sásd–Kaposvár, a Pécs–Szemely, a Komló–Magyarhertelend–Sásd és a Pécs–Kökény vonalon teljesítenek szolgálatot.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink