Üdv a klubban! Már az izraeli demokrácia sem felel meg a liberálisok elvárásainak

Hírek
Az amerikai The National Interest egyik nemrég megjelent cikkében hosszan lamentált azon, miért nem felel meg Izrael a liberális demokrácia kritériumainak.  

“Izrael nem osztja a nyugati liberális demokráciák, köztük az Egyesült Államok legfontosabb értékeit” – áll a cikk felvezetésében ez a cseppet sem nagyképű megállapítás.

De mi az oka ennek a sokadik vízgereblyézésnek az igazidemokrácia/nemigazidemokrácia kérdésköre kapcsán? Az, hogy a Knesset (az izraeli törvényhozás) elfogadott egy alkotmányos jogszabályt, amely szerint a nemzeti önrendelkezés joga egyedül a zsidóké. Milyen meglepő: a zsidó állam a zsidóké. Még ilyet! Az amerikai lap azt is hozzáteszi, hogy a törvény a vallási megkülönböztetést is kimondja. Értsd: a zsidó államban a zsidó vallás élvez előnyöket. Hihetetlen!

Mindez elég volt a The National Interestnek ahhoz, hogy Izraelt olyan országokkal hasonlítsák össze, mint Irán (ami ugye egy iszlám köztársaság), Szaúd-Arábia (ami meg egy abszolút monarchia), vagy Pakisztán (ami szintén egy iszlám köztársaság), hiszen ezekben az országokban is szerepet kap egy központi vallás a törvényalkotásban.

Izrael ugyanannak a csúsztatásnak lett az áldozata, mint hazánk is: nem akar megfelelni az elfajzott liberális elvárásoknak, valamint ezért nem ragaszkodik ahhoz, hogy liberális demokráciának nevezzék, tehát Izraelben már nem is érvényesülnek az emberi jogok, sőt már a demokrácia egyéb kritériumai sem…

Ennyi erővel viszont az összes nyugat-európai monarchiát, vagy államegyházzal rendelkező országot bele lehetne gyömöszölni abba a halmazba, amely a saría-jogot alkalmazó államokat is magában foglalja.

Borítókép: az izraeli parlament

Ezek is érdekelhetnek

További híreink