Turizmus: van még egyáltalán holtszezon?

Hírek vg.hu
Egész évben egyre zsúfoltabbak a népszerű turistacélpontok világszerte.

A koronavírus-járvány, az évekig tartó bezártság és az otthoni munkavégzés elterjedése megváltoztatta az utazási szokásokat világszerte. Egyre többen és többen utaznak, szinte már meg sem lehet különböztetni a főszezont a többitől.

Ez egyre nagyobb problémát okoz a népszerű turistaközpontokban, naponta érkeznek hírek arról, hogyan próbálnak küzdeni a túl sok vendég ellen. A Kanári-szigeteken tömegek tüntettek, Amszterdamban megtiltották új szállodák építését, Japánban pedig mesterséges akadályokkal gátolják a Fudzsi fényképezését, mert nem bírnak a tömeggel.

A számok határozzák meg a csúcsidőszakot

„Egyre nagyobb a globális turistaforgalom” – ismerte el a CNN-nek Olivier Ponti, a spanyol utazási adatelemző ForwardKeys igazgatója.

Még mindig van pár csúcsszezon, és ezek nagyon forgalmasak, de a többi időszak is egyre inkább az – tette hozzá.

CHONBURI, THAILAND / Photo by Peerapon Boonyakiat/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A cég legutóbb három népszerű nyaralóhelyet vizsgált, hogy megállapítsa, melyik a főszezon: Thaiföldet, Hawaiit és a Maldív-szigeteket. A látogatók éves számát elosztották 12-vel, és kiderült, hogy több mint 7-7 százalékuk érkezett az országba a korábban elő- vagy utószezonnak minősülő hónapokban is. „Egyszóval ezeken a helyeken már nincs holtszezon” – foglalta össze Ponti az eredményt.

A klímaváltozás a legfőbb faktor

A legtöbben úgy határozzák meg a holtszezont, hogy akkor a legpocsékabb az idő az adott helyen, vagyis nem érdemes odautazni.

A klímaváltozás azonban újradefiniálta a pocsék idő fogalmát, hűvösebb éghajlatú helyekre űzi a turistákat.

Ezt erősítette meg a nemzeti turisztikai szervezeteket tömörítő Európai Utazási Bizottság (European Travel Commission – ETC) által tavaly nyáron, a brutális hőhullám idején készített felmérés, amelyből kiderült, hogy az előző évhez képest 10 százalékkal visszaesett azoknak a száma, akik június és november között terveztek a Földközi-tenger térségében pihenni, és majdnem 8 százalékukat aggasztja az extrém időjárás a kontinensen.

A hőhullámok pedig idén is folytatódnak a dél-európai országokban, az érdeklődés ezért egyre inkább az északiak, például Dánia és Svédország felé irányul.A klímaváltozás Ázsiában is hatással van a turistaszezonokra. Nepálban például erősebb a monszun, gyorsabban olvad a hó és a gleccserek, gyorsabbak a hegyi patakok, ezért bizonyos turistaútvonalak egyszerűen már nem, vagy csak rövidebb ideig használhatók.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink