Túlterhelt turisztikai fellegvárak: lehet csökkenteni a nyomást

Hírek vg.hu
Van megoldás a túlterhelt turisztikai fellegvárak, a túlturizmustól szenvedő városokra nehezedő tömegnyomás enyhítésére. Sikeres az osztrák példa: a Bécs és az Alpok között kialakított pufferzónába, a Wiener Alpenbe irányították a turisták figyelmét, mely egyre hatékonyabban vezeti el a tömegeket a két turistaparadicsomról. A túlturizmus nem betegség, csak tünet, de van rá orvosság.

Nincs más és nincs jobb megoldás, mint megfékezni a tömeget, enyhíteni a túlturizmus által sújtott településekre, illetve felkapott területekre nehezedő nyomást – szögezte le a Világgazdaságnak Bódis Gábor turisztikai szakértő, egyetemi docens, a Hungary NEXT alapító ügyvezetője.

Túl sok turista=extra bevétel, extra terhelés

Egyre többször hallani a turisták ellen fellázadt helyiekről, akiknek lakóhelye élhetetlenné vált az oda irányuló turistaáradat nyomán.

Ezek a magyarok is által látogatott helyek – mint például Barcelona, Velence, Amszterdam, a Kanári-szigetek – a teljesítőképességük határán vannak.

Miközben a tömegek, a túlturizmus extra bevételeket hoz az adott desztinációknak, tovább kell nézni a következő három-öt évnél, és hatásos eszközökkel megfékezni a látogató cunamit, mert az semmilyen szempontból nem fenntartható. Ráadásul

  • a túlturizmusból adódó ökológiai feszültség fokozódik, ezért bizonyos szinten túl a természeti lábnyomot már nem lehet növelni, a világ márciusra így elhasználta az egész évre tervezett természeti erőforrásokat.
  • A társadalmi nyomás is nő, miközben a helyi közösségek képtelenek őszintén és sikeresen megmutatni azokat az értékeiket, amiket szeretnének, de már nem kérnek a tömegesen érkező látogatókból.

Mindig tipikusan az a probléma világszerte, hogy kevés, vagy sok a turista, nagyon ritkán pont elég.

Vannak azonban már láthatóan jól működő eszközök a túlturizmus megfékezésére és visszaszorítására, úgymond az elvezetésére.

Kőkemény marketing az egész

Ahogy arra a turisztikai szakértő rámutatott: a felkapott helyekről jó marketinggel át lehet irányítani a turistákat olyan másodlagos, vagy harmadlagos helyekre, amelyek kevésbé terheltek, de ugyanolyan autentikus betekintést ígérnek a látogatóknak.

Egyedüli megoldás a hálózatokban gondolkodás, amikor nem egy térséget fejlesztenek még tovább, hanem azokat az összeköthető elemeket, amelyek egymást kiegészítik, felfűzik egy látogatói útvonalra. Kőkemény marketingmunka, de hatásos, mert előbb-utóbb oda mennek az emberek, amit megmutatnak nekik.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: MAEVA DESTOMBES

Ezek is érdekelhetnek

További híreink