Túljutott a zenitjén az európai fellendülés

Hírek Figyelo.hu
Bár szeptemberben a második egymást követő hónapban romlott, még mindig erős az optimizmus az euróövezet befektetői körében, ami azt jelzi, hogy a gazdasági növekedés túljutott a járvány utáni fellendülés csúcsán. Az európai konjunktúra további sorsát az ismét lezárásokkal védekező Kína helyzete határozhatja meg.

Az euróövezet befektetői hangulatindexe szeptemberben 19,6 pontra, április óta a legalacsonyabb szintre süllyedt, az augusztusi 22,2 pontról, és elmarat a 19,7 pontos piaci várakozástól – derült ki a Sentix gazdaságkutató felméréséből. Az összetett eredményen belül az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató 30,8 ponton stagnált, míg a hat hónapra előretekintő, konjunkturális várakozásokat számszerűsítő érték a negyedik egymást követő hónapban csökkent: az augusztusi 14 pontról 9 pontra, 2020 májusa óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.

Manfred Hübner, a Sentix vezérigazgatója rámutatott, hogy már júliusban tetőzött a gazdaság felzárkózási folyamata a járvány miatti zárlatok után. A kérdés az, hogy a mostani csak megtorpanás, vagy visszafordulás – fogalmazott Hübner. Az európai konjunktúra sorsát valószínűleg a kínai gazdasági helyzet alakulása határozza majd meg – tette hozzá. Ez már csak azért is így van, mert a delta-variáns okozta problémák, az ellátási zavarok, valamint a nyersanyagok drágulása eltérő mértékben sújtják Kínát és Európa gazdaságait – emelte ki a VG cikke.

Míg Kínában erős lejtmenetbe kapcsolt a gazdaság, addig az euróövezetben – bár némileg lassult a gazdasági aktivitás növekedése – továbbra is erőteljes a bővülés, melyet a legfrissebb BMI-adatok is megerősítenek.

A különbség egyik legfőbb oka, hogy Kína számos területén a delta-variáns terjedése ellen – részben az alacsony átoltottság miatt – továbbra is szigorú korlátozásokkal védekeznek, amivel egyelőre megállították ugyan a fertőzés gyors terjedését, azonban ezzel erősen sújtották a szolgáltató szektort, emellett visszafogták a keresletet és beszerzési nehézségeket okoztak, ami lassította a feldolgozóipart. Ezzel szemben az újabb járványhullám – a mára már az Egyesült Államokat is bőven felülmúló átoltottság miatt – Európa gazdaságát várhatóan kevésbé fogja megviselni.

A Sentix németországi hangulatindexe az euróövezetet meghaladó mértékben esett vissza, miután az augusztusi 25,7 pontról 20,9 pontra süllyedt az értéke.

Európa legnagyobb gazdaságában viszont az aktuális helyzet megítélését tükröző mutató értéke is csökkent 38,5 pontról 36 pontra, míg a kilátásoké 13,5 pontról 6,8 pontra esett.

A nagyobb visszaesés oka, hogy az ellátási problémák – főként a csiphiány – a német feldolgozóipar kulcsfontosságú ágazatait, köztük az autógyártást érinti, így más európai országokénál erőteljesebben lassítja a termelést.

Beköszöntött az ősz az európai befektetési piacon

(Borítókép: 2021. június 14., Szászország, Drezda: A járókelők a Prager Straße bevásárlóutcában. (Sebastian Kahnert, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink