Túlárazottnak tartják a balatoni ingatlanokat a vevők

Hírek vg.hu
Élénkülésre számítanak a nyaralóingatlanok piacán az ingatlanközvetítők, a Balatonnál ehhez bővülő kínálat várja a vevőket. A tranzakciókat lassítja, hogy a legtöbb tulajdonos a piaci árak fölé pozícionálja eladó ingatlanát. A déli parton 4 százalékkal, az északi parton a hirdetési árnál négyzetméterenként átlagosan 10 százalékkal alacsonyabb összegért szerződnek a vevők. A kereslet 70 százaléka a használt, az új építésűeknél mérsékeltebb árú lakásokra és házakra irányul a Duna House balatoni piaci riportja szerint.

Fokozódó kereslet mellé bővülő kínálat társul az idén a balatoni ingatlanpiacon, ahol az érdeklődők 70 százaléka a megfizethetőbb, használt házak és lakások közül választana – összegezte a piaci helyzetet a Duna House

Az északi parton 10 százalékkal magasabb négyzetméterárakon lehet ingatlant vásárolni, mint a délin, a hirdetési árakat illetően pedig 17 százalékkal magasabb átlaggal az északi part nyeri az árversenyt az ingatlanközvetítő hálózat idei tranzakciós adatai szerint.

Minimálisan visszaesett a kereslet áprilisban, de a jó idővel párhuzamosan újra beindult az érdeklődés a balatoni ingatlanok iránt.

Az északi parton

  • Balatonakarattyától-Tihanyig érezhető a legerősebb érdeklődés,
  • a Tihany utáni területeken kevesebben keresnek ingatlant.
  • Balatonakarattya, Balatonkenese, Balatonfűzfő főként a budapesti, átlagosabb pénztárcájú emberek körében népszerű, akik számára fontos, hogy egy óra alatt a Balatonnál legyenek.
  • Balatonfüred és közvetlen környezete továbbra is a nagyobb büdzsével rendelkező ügyfelek terepe.

Balatonfüred, Tihany és Csopak számítanak a legdrágább lokációnak az északi parton.

A déli parton

  • Siófok,
  • illetve Zamárdi a legtávolabbi úti cél, amit gond nélkül bevállalnak a fővárosiak,
  • Balatonföldvár, Szántód és Balatonszárszó már kompromisszumos megoldás,
  • Fonyód, Balatonfenyves és Balatonmáriafürdő pedig még mindig őrzik a „régi” Balaton hangulatát.

Bár keresettek az újépítésű ingatlanok, az északi parton dolgozó ingatlanszakértők tapasztalatai alapján a beérkező érdeklődések 70 százaléka még mindig inkább a kedvezőbb áron megvásárolható, használt ingatlanokra irányul.

Nincs ez másként a déli parton sem, ahol a magas négyzetméteráraknak köszönhetően továbbra is mérsékeltnek mondható az újépítésű projektek iránti érdeklődés – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

2024-ben is az északi part nyeri az árversenyt, a különbség 10 százalék a Balaton két partja között.

Alkudoznak a vevők a Balatonnál

A déli parton stagnálás, minimális emelkedés érezhető, a tavalyi négyzetméterárakkal csaknem megegyező, 627 ezer forintos áron lehetett ingatlanhoz jutni idén, míg az északi part településeinek átlaga 4 százalékos irányár változással, 687 ezer forintra enyhült a használt ingatlanok szegmensében –derül ki a 2024-ben lezárult adásvételek adataiból.

Eszerint a legtöbb tulajdonos a piaci szint fölé pozicionálja az árazás során eladó ingatlanát.

A 2024-ben lezárult adásvételekből látható, hogy a legtöbb tulajdonos a piaci árak fölé pozicionálja eladó ingatlanát a Duna House közlése szerint.

A déli parton a jelenlegi kínálati árakhoz mérten 4 százalékkal alacsonyabb négyzetméteráron keltek el az otthonok az idei év első öt hónapjában, míg az északi parton a hirdetési árnál átlagosan 10 százalékkal alacsonyabb összegért szerződnek négyzetméterenként a vevők. A hirdetési folyamat során

árcsökkentésre nehezen hajlanak a tulajdonosok, holott jelentősen meggyorsítaná az értékesítést a reális ár – hangsúlyozzák a piaci szakértők, hozzátéve, hogy komoly vevői szándék esetén azonban az alku során már hajlandóak engedni az árból az eladók.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink