Tudatosabban takarékoskodnak a magyarok

Hírek Barát Mihály Tamás
A lakosságot már kevésbé érintik a járvány negatív pénzügyi hatásai, és a háztartások egyre nagyobb része fordul a tudatos öngondoskodás felé.

A hazai lakosság megérezte a járvány harmadik hullámát követő nyitás kedvező gazdasági hatásait, és sokan arra készülnek, hogy a költések visszafogásából származó megtakarításaikat tudatosan fektetik majd be, azaz elkezdik visszatölteni a pénzügyi éléskamrájukat – áll az OTP Bank Öngondoskodási Index legfrissebb, 2021-es kutatásában. A pénzügyi szolgáltató által rendezett mai háttérbeszélgetésen elhangzottak szerint a lakosság anyagi helyzetének javulására utal, hogy miközben tavaly még a megkérdezettek 35 százaléka válaszolta, hogy a járvány időszakában romlott az anyagi helyzete, addig idén

ez az arány 27 százalékra csökkent, 11 százalék pedig úgy vélekedett, hogy az elmúlt másfél évben kifejezetten javult az anyagi helyzete.

A legfrissebb Öngondoskodási Index kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy a magyar lakosság 18 százaléka halmozott fel kisebb-nagyobb megtakarított összegeket annak következtében, hogy a korlátozások miatt kevesebbet tudott utazni, szórakozóhelyre járni vagy épp kulturális programon részt venni. A „kényszermegtakarítók” több mint fele válaszolta, hogy az így összegyűjtött összeget szeretné a következő időszakban befektetni, vagyis lépést szeretne tenni a tudatos öngondoskodás felé.

Aktívan kezdték az őszt a megtakarítók

Fotó: Getty Images

„Az elmúlt tíz évben megfigyelhettük, hogy amíg az öngondoskodáshoz kapcsolódó attitűdök csak lassan változnak, addig a hirtelen hatásokra a lakosság gyorsan reagál. Azt láttuk, hogy valószínűleg a járvány miatt is tudatosabbá, óvatosabbá váltak a magyarok:

idén már a megkérdezettek 37 százaléka válaszolta azt, hogy jobban odafigyel a kiadásaira.

Bízunk benne, hogy az olyan innovációknak köszönhetően, mint az OTP Bank új mobilbankjának kiadásfigyelő funkciója, ez az arány a jövőben még tovább javul” – mondta el Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Az óvatosságot és a tudatosság lassú erősödését alátámasztja, hogy a megkérdezettek többsége a korlátozások feloldása után sem kezdett „bosszúköltésbe”, vagyis nem törekedett arra, hogy a kiesett élményeket túlköltéssel kompenzálja. „Örömmel tapasztaltuk, hogy tudatosabbak lettek a válaszadók, hiszen több mint felük, akik úgy nyilatkoztak, hogy

a járvány alatt tudtak pénzt félre tenni, nem tervezik elkölteni azt, hanem inkább feltöltik vele a pénzügyi éléskamrájukat, azaz pénzpiaci megtakarítási termékbe fektetik”

– emelte ki Kovács Antal.

A vezérigazgató-helyettes szerint a megtakarítások szerkezete is átalakulóban van Magyarországon: bár a készpénz és a bankbetét még mindig meghatározó szerpet játszik a háztartások portfóliójában, egyre többen fordulnak a befektetési jegyek és értékpapírok felé, sőt, látványosan nő a részvénybefektetések iránti érdeklődés is. Kovács Antal szerint itt nem egyszeri fellángolásról van szó, hanem tartós tendenciáról, vagyis egyértelműen trendfordulóról lehet beszélni a megtakarítások szerkezeténél.

Mindent megtesz az innovációért az MNB

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink