Trumpot is megvédte, és visszaterelné a jobboldalra a CDU-t Merkel lehetséges utódja

Hírek
Angela Merkel német kancellár hétfőn lemondott pártelnöki tisztségéről, majd azt is közölte, hogy nem kíván újra kancellár lenni. Kis idő elteltével többen be is jelentkeztek a pártelnöki pozícióra. Jens Spahn és Annegret Kramp-Karrenbauer nem számítanak meglepő jelölteknek. Ők régóta erős pozíciót töltenek be a párton belül. Friedrich Merz viszont nem tartozik a CDU fősodrába. Nem véletlenül, hiszen az évek óta politikai száműzetését töltő, és most újra színre lépő Merz-et Merkel ellenségként kezelte.

Merkel párton belüli meggyengülésének egyenes következménye lehet, hogy kancellárként sem fogja már kihúzni ezt a ciklust. Ezzel kapcsolatban már megemlítettünk néhány lehetséges utódot, akik átvehetik tőle a kormányrudat. Közülük jelen állás szerint már ketten is (Jens Spahn, Annegret Kramp-Karrenbauer) bejelentették: indulnak a kormányfői poszt előszobájának számító pártelnökségért.

Az ő indulásuk nem meglepő, Friedrich Merz viszont gyakorlatilag a politikai száműzetéséből tért vissza. Onnan, ahová éppen a most szorult helyzetben lévő Merkel üldözte. Két dolog volt ugyanis, amit a kancellár asszony gyomra nem tudott bevenni Merz-cel kapcsolatban: nemzetibb társadalompolitikát és üzletbarátabb gazdaságpolitikát szeretett volna.

Ezért Merkel már 2005-ben kiszorította a pártból a CDU egykori frakcióvezetőjét, aki 2007 óta teljesen visszavonult a politikából, és helyette ügyvédi karrierjét egyengette. Mégis sokan bíztak abban, hogy egyszer visszatér, főleg azok a konzervatív szavazók, akik nem tudtak jó szívvel leszavazni az évek során Merkelnek hála, jócskán balra tolódott CDU-ra, vagy azok, akik végül kiábrándultak a jobbközép pártból.

Merzben pedig az eddigiek alapján úgy tűnik, bízhatnak a jobboldali értékekhez jobban ragaszkodó választók, a politikus ugyanis már 2005-ben kemény szavakkal illette a kereszténydemokrata/keresztényszociális-szocialista nagykoalíciót mondván: a konzervatívok túlzott engedményeket tettek az SPD-nek.

Amennyiben tehát a CDU tagsága úgy számol, hogy jobban járnának, ha visszatérnének a markánsabb jobboldalisághoz, Merz jó választás lehet. Igaz, ehhez a pártban erősebb beágyazottsággal rendelkező Jens Spahnt is le kellene gyűrnie, aki már most a CDU konzervatívabb szárnyának zászlóvivője, ámbár azt meg kell jegyezni: Spahn igennel szavazott a melegházasságra a Bundestagban, ami nem feltétlenül szimpatikus a régivágású konzervatívok számára.

Megvédte Trumpot amikor kitört a hiszti

Míg az amerikai elnök megválasztása után a mainstream média és politikai elit megkongatta a vészharangokat, addig Merz megfontoltságra intett mindenkit, s úgy vélte, hogy felesleges a riadalom. Ezenkívül kijelentette: a fékek és egyensúlyok rendszere ugyanúgy működik Amerikában Trump megválasztása után is.

Söralátét méretű adóbevallás? Tőle származik az is

Kevesen tudják, hogy a hazánkban is elterjedt hasonlat – amely az adóbevallás egyszerűségére utal – Friedrich Merztől származik, aki még 2003-ban terjesztett elő egy átfogó, radikális adóegyszerűsítést. Ő mondta akkor: annyira le kell egyszerűsíteni a törvényt, hogy minden személy egy darab söralátétre is le tudja írni saját adóbevallását. Persze tervei nem valósultak meg, és a német adórendszer máig sokkal bonyolultabb, mint ahogy azt a most visszatérő politikus annak idején elképzelte. Ez szintén egy jó pont lehet Merz oldalán, ha a német középosztályt akarja megnyerni magának.

Borítófotó: (MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink